Egy 1981-es regény megjósolta a vuhani koronavírus-járványt

Hírek2020. márc. 1.Növekedés.hu

Egy Vuhanban található kínai laboratóriumban létrehozzák a Wuhan-400 névre keresztelt biológiai fegyvert egy 1981-ben megjelent bestsellerben. Véletlen egybeesés, vagy esetleg a próféta szólt Dean Koontz amerikai íróból az Eyes of Darkness könyvben?

A sötétség szeme (The Eyes of Darkness) című thriller még 1981-ben jelent meg. A történet szerint egy kínai katonai laboratóriumban egy rejtélyes vírust hoznak létre, hogy aztán biológiai fegyverként bevessék. A laboratórium történetesen Vuhanban található, ráadásul a vírust Wuhan-400-nak nevezik el – olvasható a South China Morning Post oldalán.

A koronavírus kitörése óta napvilágot láttak olyan összeesküvés-elméletek, amelyek szerint a jelenlegi járványt az emberek okozták, és a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki.

Dean Koontz thrillerében a vírus maga a „tökéletes fegyver”: csak az emberekre veszélyes, továbbá mivel egy percnél hosszabb ideig nem képes életben maradni az emberi testen kívül, így nem szükséges pénzt és energiát fektetni a fertőtlenítésbe.

Ugyanakkor fontos különbségek vannak a regénybeli kitalált és a valódi vírus között: a Wuhan-400 regénybeli vírusnak 100 százalékos a halálozási rátája. A valóságban a vuhani koronavírusnak a hozzáértők szerint két százalék körül van. A Wuhan-400 lappangási ideje mindössze pár óra, a COVID-19-nek akár 14 nap is kellhet, mire tüneteket produkál.

A hátborzongató egybeesésről kikérték a Hongkongban található Bleak House Books könyvesbolt vezetőjének véleményét. Albert Wan szerint Vuhanban a történelem során számos tudományos kutatóhely létesült, ideértve a mikrobiológiával és a virológiával foglalkozó létesítményeket is.

„Az olyan intelligens, hozzáértő írók, mint Koontz, mindezzel tisztában voltak, és ezt a tényszerű információt felhasználták egy olyan történet megírásához, amely így egyszerre lesz meggyőző és felkavaró. Ezért találta ki a Wuhan-400-at”

– nyilatkozta a könyvesbolt vezetője.

Chan Ho-kei krimiíró úgy véli, hogy az ilyen „fikció-prófécia” nem is annyira ritka.

„Ha nagyon keressük, akkor lefogadom, hogy szinte minden eshetőséggel kapcsolatban találunk próféciát. Erről az egészről a végtelenmajom-tétel jut eszembe”

- hivatkozik arra az elméletre, miszerint, ha egy majom korlátlan ideig véletlenszerűen ütögeti egy írógép billentyűit, előbb-utóbb majdnem biztos, hogy egy bármilyen adott szöveget legépel egyszer.