Szarvashibát vétettek Olaszországban, ezért robbant be a koronavírus

Hírek2020. feb. 29.Sz.A.

Az észak-olaszországi Lombardia karanténba zárt területén másfél napig nem vizsgálták meg a vírust behurcoló 'első' beteget, aki koronavírusos tünetekkel jelentkezett a kórházban. Gyakorlatilag 36 óra leforgása alatt több tucat embert fertőzött meg.

Vizsgálat indult a koronavírus központjának tekintett Codogno városka kórháza ellen, ahol 36 óráig nem vizsgáltak meg egy olyan pácienst, aki a koronavírus tüneteivel jelentkezett - értesült a Corriere della Sera milánói napilap. Ez az információ azért fontos, mert a kórházban magától jelentkező 38 éves észak-olasz férfi tekinthető az úgynevezett 'első betegnek', vagyis annak, akinél először diagnosztizálták a vírust.

A férfi ráadásul másodszorra jelentkezett a járóbeteg-ellátáson február 19-én, (először nem foglalkoztak vele), és másfél napig nem voltak hajlandóak elvégezni rajta a koronavírus tesztet.

A kifejezetten jó egészségi állapotban lévő, maratonfutó férfi hiába kérte a tesztet, állítólag arra hivatkozva nem végezték el, mert nem járt Kínában korábban.

A várakozás 36 órája alatt a páciens végig a kórházban tartózkodott, és miközben várt a vizsgálatra, több orvossal, ápolónővel is kontaktusba került, sőt, bejöttek hozzá látogatóba barátok, ismerősök, akiket szintén megfertőzött. Ráadásul a férfi 18-án, vagyis egy nappal korábban már próbálkozott a kórházban, majd hazament. A vizsgálat eredménye végül még késett is, ezért csak 21-én sikerült elkülöníteni a férfit, aki addigra már megfertőzte egy másik egészségügyi műszak ápolóit és orvosait is, akiknek egy része hazaérve továbbfertőzte a családját.

A történetnek nincs is itt vége, mert amikor kiderült az 'első beteg' fertőzöttsége, a kórházban tartózkodó többi beteg sorsáról is nehezen született döntés, ez idő alatt is továbbterjedhetett a vírus a betegek körében, sőt, a koronavírusos beteget áthelyezték egy másik osztályra, ahol szintén továbbadhatta a fertőzést a kórház más dolgozóinak is.

Olaszországban egyébként összességében átestek a ló túloldalára, mert eddig már több mint 10 ezer tesztet végeztek el, 95-98 százalékban negatív eredménnyel. Giuseppe Conte kormányfő új rendeletet fogadott el, annak érdekében, hogy korlátozzák az új vizsgálatokat.

Tegnap esti információk szerint Olaszországban 821 fertőzöttet regisztráltak, és 21-re emelkedett a vírus következtében elhunytak száma, a legtöbb érintett Lombardia tartományban található, Codogno és környéke a lombardiai megbetegedések közel felét adja. 

A terület jelenleg még mindig karantén alatt van, a zár 14 napig tart, és összesen 50 ezer embert érint a Veneto tartományban kijelölt másik 'piros zóna' lakosaival együtt. Az észak-olasz kórházak túlterheltsége egyes zónákban még mindig nincs megoldva.