Berlusconi visszatért, megújítja a Forza Italiát

Hírek2023. máj. 22.MTI, Sárközy Júlia, Róma

Az általa közel harminc éve alapított jobbközép politikai erő megújítását jelentette be, mégpedig vezetőcsere nélkül Silvio Berlusconi, aki negyvenöt napos kórházi kezelése után nyilatkozott a Corriere della Sera napilapnak hétfőn.

Silvio Berlusconi a legnagyobb olasz újságnak adott interjúval jelezte visszatérését a politikába az egészségi problémái okozta kényszerszünet után.

Elmondta, nehéz időszakot hagyott a háta mögött, de mindig érezte nem csak családja, hanem pártja és a Hajrá, Olaszország! (FI) szavazóinak szeretetét is.

Olaszország volt miniszterelnökét leukémiával és tüdőfertőzéssel kezelték a milánói Szent Rafael kórházban.A 86 éves politikus hangoztatta, hogy hat hét kórház után ott folytatja, ahol abbahagyta: továbbra is a Hajrá, Olaszország! elnöke marad, és megújítja a pártot.

Sok teendőm van, és teszem a dolgom mint mindig a FI élén

- jelentette ki Silvio Berlusconi tagadva a helyettesítéséről időnként felröppenő híreket. Hangsúlyozta, pártja megkezdte a 2024-es európai parlamenti választásokra való készülést.

Hozzátette, az 1994-ben alapított Hajrá, Olaszország! kezdettől fogva a megújulás pártjának számít, amely egyrészt meg akarta akadályozni, hogy a kommunisták kormányra kerüljenek, másrészt célként tűzte ki az olasz politika megújítását.

Az FI október óta két szövetségesével, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette jobboldali Olasz Testvérekkel (FdI) és a Matteo Salvini vezette szintén jobboldali Ligával kormányoz.

Silvio Berlusconi kiválónak nevezte a Melonival és Salvinivel való kapcsolatát.Megjegyezte, miközben a Demokrata Párt (PD) egyre inkább baloldalra tolódik, az úgynevezett harmadik pólus pedig "még mielőtt megszületett volna, máris meghalt", a Hajrá, Olaszország! az egyedüli, mely keresztény és demokratikus erőként a centrumot képviseli.  

A Hajrá, Olaszország! támogatottsága a legutolsó felmérések szerint valamivel több mint hét százalék. Silvio Berlusconi úgy vélte, pártja eredményeit a személye ellen indított igazságügyi üldözés befolyásolja negatívan.