Nagyon beteg Berlusconi, intenzív osztályon ápolják leukémiával

Hírek2023. ápr. 7.Sz.A.

Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnököt súlyos állapotban szállították a milánói San Raffaele kórházba. Az olasz szenátor, a Forza Italia párt vezetője leukémiával küzd, és tüdőgyulladással ápolják.

- Forza Silvio, Olaszország vár vissza - üzent neki Matteo Salvini, a Liga vezetője. Giorgia Meloni kormányfő pedig minél gyorsabb felépülést kívánt Berlusconinak.

A Lovag ("Il Cavagliere") 86 éves, az utóbbi években sokszor szorult kórházi ápolásra. A koronavírus fertőzése idején is súlyos tüdőgyulladással kezelték, korábban pedig pacemakert kapott. Akkor úgy nyilatkozott, "elpusztíthatatlan vagyok".

Tegnap a családtagjai látogatták meg az ex-kormányfőt, és beszélt telefonon több politikussal, köztük Georgia Meloni miniszterelnökkel és Matteo Salvinivel, a Liga elnökével - számol be az Il Fatto Quotidiano lap.

Antonio Tajani külügyminiszter, Berlusconi régi jó barátja tegnap a Rai televízióban arról számolt be, hogy a Lovag tartja magát, és a kétségtelenül nehéz helyzethez képest még némi javulást is mutat.

Berlusconi többször híresztelte magáról, hogy „halhatatlan”, politikai riválisainak pedig megüzente: mindenkit túl fog élni, mégis a legtöbben leírták, amikor 2013-ban és 2015-ben is adócsalásért elítélték, közmunkára küldték, és 4 évre eltiltották közhivatal viselésétől.

2022. október 26-án a római szenátusban készített kép Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökről, a Hajrá, Olaszország párt alapító elnökéről, akit 2023. április 5-én kórházba szállítottak, sajtóértesülések szerint légzési nehézségekkel.2022. október 26-án a római szenátusban készített kép Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökről, a Hajrá, Olaszország párt alapító elnökéről, akit 2023. április 5-én kórházba szállítottak, sajtóértesülések szerint légzési nehézségekkel. MTI/AP/Andrew Medichini

Ám a korábbi kormányfő – aki az olasz köztársaság történelmében egyedüliként büszkélkedhet azzal, hogy végigvitt egy teljes kormányzati ciklust –

alighogy lejárt az eltiltása, azonnal jelöltette magát, és a Forza Italia színeiben be is jutott az Európai Parlamentbe.

Hívei még korábban dallamos kampányhimnuszt írtak neki „Hála az Égnek, hogy itt van nekünk Silvio” címmel, (amely a mai napig népszerű a Forza Italia köreiben).

Berlusconiról kétrészes egész estés mozifilm készült az Oscar-díjas Paolo Sorrentino rendezésében. A volt kormányfő bunga-bunga partijait és nagyvilági életét bemutató, tavaly készült „Loro” cím filmet nálunk is vetítették Silvio és a többiek címmel.

Berlusconi barátnője, a 33 éves Marta Fascina, a Forza Italia parlamenti képviselője, akivel évek óta alkotnak egy párt.

Az Il Giornale információi szerint most is a Lovag mellett van a kórházban, akárcsak a gyerekei, és testvére, Paolo.A lap szerint Berlusconi jól reagál a kezelésekre, gyenge, de jól van. Saját megfogalmazása szerint "nehéz a helyzet, de sikerülni fog ezúttal is, és jobban lesz".

A médiamogul-nagyvállalkozónak öt gyereke született két házasságból.

Az addigi politikai elitet elsöprő úgynevezett Tiszta kezek botrány után, 1994-ben lépett a politikai színtérre a Hajrá, Olaszország! nevű párttal, mellyel még abban az évben választásokat nyert.

Háromszor volt Olaszország miniszterelnöke; 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig és 2008-tól 2011-ig.