Betiltották a TikTokot kiberbiztonsági fenyegetettség miatt

Hírek2023. feb. 23.MTI

Az Európai Bizottság az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltja munkatársai számára a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt - tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az intézkedés célja

az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek a testület elleni kibertámadásokhoz vezethetnek.

Az alkalmazás használatának felfüggesztése olyan belső vállalati döntés, amely szigorúan a mobilszolgáltatásra használt eszközök használatára korlátozódik - írták.

Ennek értelmében az Európai Bizottság munkatársai a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközökön sem - beleértve a mobiltelefonokat is -, amelyekre hivatalos alkalmazások vannak telepítve.

Az alkalmazottaknak a lehető leghamarabb - a jelenlegi információk szerint legkésőbb március 15-ig - el kell távolítaniuk az alkalmazást az eszközökről.

Az egyéb közösségimédia-platformok biztonsági fejleményeit is folyamatosan felül fogják vizsgálni - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos újságíróknak nyilatkozva megerősítette, a döntést "kiberbiztonsági kockázatok alapozták meg". Az Európai Bizottság mandátumának kezdete óta nagy hangsúlyt fektet a kiberbiztonságra az intézmény, a kollégák és mindenki védelme érdekében - tette hozzá.