Az ukrán-orosz konfliktus lehet az első TikTok-háború

Elemzések2022. feb. 1.Scheffer Joakim

2003-ban az iraki háborút szinte percről percre élőben végig követhettük a televízióban, a 2011-es arab tavasz eseményeiről a Twitter közösségi oldalon számoltak be, jelenleg úgy tűnik, az ukrán–orosz feszültségekkel kapcsolatos fejleményekről a TikTok videómegosztóról értesülhetünk első kézből.

Z generációs haditudósítás

– Rengeteg felvétel kerül fel az eseményeket követő egy-két órában, így szinte testközelből tapasztalhatjuk meg, mi folyik az ukrán határ mentén – fogalmazott a The Daily Telegraph brit napilap hasábjain Rob Lee, a londoni King’s College egyetem doktori hallgatója.

A legérdekesebb az egészben, hogy a videók többségét a Z generáció tagjai, a tinédzser éveik végén, húszas éveik elején járó fiatalok töltik fel – nem pontosan az a közösség, akitől harci tudósításra számítana az ember.

Azonban nem csak a fiatalok pörgetik a TikTok-ot újabb felvételekre várva: a szakértők és elemzők is az alkalmazásra hagyatkoznak, ha naprakészek akarnak maradni a csapatmozgásokat illetően.

A gyakran hatalmas matricákkal, vagy emojikkal tarkított videókból megerősíthetik, vagy éppen cáfolhatják egyes kormányok által közölt információkat.

– Be lehet azonosítani különböző, különleges felszereléseket, melyeknek nagy jelentőségük lehet abból a szempontból; mit is akar elérni az orosz, vagy éppen az ukrán haderő. Ha egy két napon belül több felvételt is látunk, melyen ugyanazok a hadfelszerelések szerepelnek, ugyanazokon a területeken, akkor ebből már le tudunk vonni következtetéseket – magyarázta Lee.

A legfontosabb forrás

Az, hogy a kormányok, védelmi minisztériumok milyen mértékben hagyatkoznak a TikTok-ra, mint forrásra ismeretlen,

azonban például az olyan oknyomozó portáloknak, mint a 2014-ben alapított Bellingcat, a videómegosztó az egyik legfontosabb információszerzési platformmá vált az elmúlt hetekben.

A nyílt forrásokra alapozó honlap még a Krím-félsziget orosz annektálásakor vált híressé, ekkor a Facebook közösségi oldal és Youtube videómegosztó segítségével bizonyították be, hogy Moszkva fegyverekkel támogatta a kelet-ukrajnai szakadár csapatokat.

A Bellingcat egyik elemzője, Nick Waters a Telegraph-nak elmondta; a TikTok-on fellelhető felvételek felbecsülhetetlen értékkel bírnak az oknyomozói munka során. A 2014-es történésekhez viszonyítva, amikor szinte észrevehetetlenül zajlottak a események, most teljesen más a helyzet. Waters azonban egy fontos veszélyre is figyelmeztetett:

mivel Moszkva is tudja, hogy a csapatok mozgása nagy nyilvánosság előtt zajlik, így könnyedén alkalmazhatja ezeket megtévesztésre is.

A cikkből kiderül az is, hogy az ukrán hadsereg már erejének propagálására is használja a platformot. A videófelvételekből megtudhatjuk, mennyire jól képzettek katonáik és mik a céljai a kelet-európai ország haderejének.