Bezuhant az ára ennek az alapélelmiszernek az online árfigyelő elindulása óta

Hírek2023. júl. 28.MTI

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. július 1-jén sikeresen elindította az online árfigyelő rendszert. Az árfigyelő célja, hogy az egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, és a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat, ezzel is hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez, a családok megvédéséhez.

A GFM pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy az adatok már kezdetben is az árfigyelő hatékonyságáról tanúskodtak, a rendszer elindulását követően az érintett áruházláncok számos termék esetében határozottan csökkentették áraikat.

Ezt a hétről-hétre szolgáltatott napi áradatok rendre megerősítik.

Az elmúlt egy hétben az online platformra kötelezően szolgáltatandó

62 termékkategóriából 32 termékkategóriában mérséklődtek tovább az átlagárak:

leginkább a paradicsom, a narancs, a kígyóuborka és az alma árai csökkentek.

2023. július 1. és július 26. között 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai.

A 62 termékcsoport termékei esetén

az átlagárak átlagosan 7,4 százalékkal mérséklődtek,

amelynek közel 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 2 százalékpont körüli élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehet a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Az árfigyelő elindulása óta

a legnagyobb mértékben, közel 14 százalékkal mérséklődtek a zöldségárak,

ezen belül több zöldség (zöldpaprika, étkezési újburgonya, paradicsom, fokhagyma) ára 20 százalékot meghaladó mértékben.

A gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak, de például az alma ára több mint 20 százalékkal mérséklődött.

A margarin és spagetti ára 12-13 százalékkal, a sertészsír, kenyerek és a tojás pedig átlagosan 8-9 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a hónap elején. A húsok közül legnagyobb mértékben a pulykamell ára csökkent, közel 10 százalékkal.

Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított kötelező akciózás is támogatta.

Az online platform népszerűségének bizonyítéka, hogy

alig egy hónap alatt 684 ezer látogatója volt,

és összesen közel 47 millió letöltés történt az oldalon. A szabadszavas keresések száma
megközelíti a 264 ezret, amelyek során a látogatók leggyakrabban a tej, csirkemell, sajt, vaj és tojás szavakra kerestek.

Az árfigyelő rendszert létrehozó munkacsoport tagjai továbbra is dolgoznak azon, hogy újabb, felhasználóbarát fejlesztésekkel egészítsék ki a rendszert. A cél, hogy a szankciós infláció leszorítása és a családok megvédése érdekében tovább fokozódjon a piaci verseny és a vásárlók minél komplexebb segítséget kapjanak a számukra legkedvezőbb ajánlatok kiválasztásában.

Az élelmiszerárak alakulása alátámasztja a kormány határozott elképzelését, miszerint az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a kormány intézkedéseinek köszönhetően.