Biden egy új jelöltet fontolgat maga helyett - az elnök egyik bizalmasa szerint

Hírek2024. júl. 19.Növekedés.hu

Egyre többen hátrálnak ki Joe Biden elnökjelöltsége mögül a Demokata Párt vezetői közül.

Chris Coons demokrata szenátor, Joe Biden elnök közeli bizalmasa szerint az elnök már az utódjának a személyét mérlegeli, és fontolgatja, ki lehet a legalkalmasabb elnökjelölt maga helyett.- írja a CNN.

A szenátor szerint Biden érti a helyzetet, és meghallja azokat a hangokat, amelyek a pártból érkeznek, és a félreállását kérik.

Ugyanakkor Coons azt is elmondta, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint Biden ne lenne elég erős egy következő elnöki ciklushoz.

Mindenesetre pénteken már óriási volt a nyomás a Demokrata Párton belül Biden-en, hogy lépjen vissza, és egyes lapinformációk szerint akár már néhány napon belül bejelentheti, hogy másnak adhatja át az elnökjelöltséget.

A párton belül már egyre kevesebben bíznak abban, hogy Biden képes lenne legyőzni Donald Trumpot, és demokrata párti szenátorok és képviselők sorban kérik a visszalépését.

Az elnök egyelőre a Covid fertőzése miatt önkéntes karanténba vonult Delaware állambeli otthonában, miközben a Demokrata Pártban a támogatottsága szép lassan elolvad.

Donald Trump magabiztosan vezet a felmérések szerint, a kampányát elsősorban az illegális bevándorlásra és az ukrajnai háborúra építi.A CNBC televízió értesülése szerint Kamala Harris alelnök pénteken telefonon egyeztetett demokrata párti vagyonos anyagi támogatókkal, akiket arról próbált meggyőzni, hogy ő, mint alelnök-jelölt, Joe Biden elnökjelölttel közösen képes legyőzni Donald Trumpot - írja az MTI.

Pénteken Jen O'Malley Dillon, Joe Biden kampánycsapatának társelnöke, az MSNBC televízió reggeli műsorában kitartott amellett, hogy az elnök versenyben marad, és úgy fogalmazott, hogy több út kínálkozik a választási győzelem felé.

A kampányilletékes ugyanakkor elismerte, hogy van egy kis "csuszamlás" a támogatottságban, amit kis mértékűnek mondott, és azt is megállapította, hogy az elmúlt hetek kemények voltak kampányuk számára.

A Joe Bidenre a politikai közösségéből nehezedő nyomás részeként a demokrata párt generációváltását is célul kitűző demokrata politikai akcióbizottság (Pass the Torch PAC) televíziós reklámot jelentetett meg, amelynek szereplői arra kérik Joe Bident, hogy "adja át a fáklyát" annak érdekében, hogy megakadályozzák Donald Trump újbóli elnökké választását.

Az NBC News hírtelevízió pénteken azt az értesülést közölte, hogy a Biden-család tagjai arról egyeztetnek, hogy amennyiben Joe Biden a visszalépés mellett dönt, azt miként lehet úgy kivitelezni, hogy a Demokrata Párt a legjobb helyzetben legyen a választás kampány további időszakára.

Az értesülések szerint a Demokrata Párt vezetése azt tervezi, hogy amennyiben Joe Biden a visszalépés mellett dönt, egy úgynevezett "mini-előválasztást" tartanának, hogy megtalálják az új elnökjelöltet.