Bill Gates elmondta, hogy kezelné a koronavírus-járványt

Hírek2020. aug. 3.Növekedés.hu

Bill Gates, a Microsoft alapítója a Yahoo Finance heti interjúsorozata keretében beszélgetett Andy Serwer újságíróval, olvasható a yahoo.com hírportálon. A filantróp milliárdos elmondta, mit tenne másképpen, ha ő lenne a koronavírus elleni harc felelőse.

Az Egyesült Államoknak rendelkezésére állnak a vírus megfékezéséhez szükséges eszközök és kapacitások, állítja Bill Gates, aki 2000-ig vezette a Microsoftot. Feleségével abban az évben alapították meg a Bill & Melinda Gates Alapítványt, amely ma közel 1500 embert alkalmaz és már 46,8 milliárd dollár értékű adományt juttatott a rászorulóknak.

A kormányzat részére tett javaslatai sorában Bill Gates mindenekelőtt egy nemzeti tesztstratégia kialakítását javasolta, amelyet egy szövetségi ügynökségnek, a Betegségeket Ellenőrző Központnak (CDC) kellene irányítani.

Létre kell hozni egy honlapot, rátenni a CDC logóját, és meghatározni azt a fontossági sorrendet, hogy kiket kell tesztelni. A CDC rendkívül hatékony intézmény – a legjobb a világon.

Megítélése szerint a maszkviselésnek általánossá kell válnia. A maszkviselést mindkét pártnak támogatnia kellene. 

Bill Gates kijelentette:

fontosnak tartaná, hogy az Egyesült Államok vezető járványügyi tisztségviselőinek véleményét a politikai döntéshozók tiszteletben tartsák. Lekezelni a szakértőket valószínűleg nem a legjobb megközelítés. Az ő feladatuk, hogy valós képet alkossanak a helyzetről. Hadd mondják el, mely gyógyszerkísérletek hoztak eredményt és melyek nem – ezekről a kérdésekről nem szabad félrevezetni az embereket.

Emellett széleskörű társadalmi vitát kell folytatni arról, hogyan nyissák újra a közösségi intézményeket, iskolákat, a gazdaságot. 

Lehetséges, hogy a 15 év alatti gyermekek esetében újraindulhatna az iskola. Az idősebbek esetében viszont, ahol a közösségekben magas a fertőzések száma, sajnos valószínűleg más utat kell keresni

- tette hozzá.