Bill Gates reagált a személyét érintő összeesküvés-elméletekre

Hírek2020. ápr. 29.Növekedés.hu

A világ második leggazdagabb embere a CNN-nek adott interjújában kifejtette, szerinte csak akkor lesz biztonságos újranyitni a gazdaságot az Egyesült Államokban, ha sokkal többet tesztelnek. Reagált azokra az összeesküvés-elméletekre is, miszerint profitálna a pandémiából: ironikusnak tartja őket.

Annak ellenére, hogy az egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, egyetlen államnak sem szabad lazítani a korlátozásokon május elseje előtt, több helyen is erre készülnek. A CNN Bill Gatest kérdezte a témával kapcsolatban, aki felhívta a figyelmet arra, hogy csak azért, mert néhány olyan térség, ami a korábbi megnyílást tervezi, eddig relatíve kevés megbetegedést rögzített, nem jelenti azt, hogy ezek egyáltalán nincsenek veszélyben.

Gates emellett kommentálta azokat az összeesküvés-elméleteket is, melyekben azzal vádolják, hogy profitál a pandémiából.

Ironikusnak nevezte a vádakat, mivel a Bill és Melinda Gates Alapítvány évtizedek óta finanszírozza és vezeti azokat a kutatásokat, amik a veszélyes betegségek megértését célozzák. Azt is hozzátette, nem hiszi, hogy sokan hitelt adnának ezeknek a híreszteléseknek.

Sokan attól tartanak, a korlátozások túl korai feloldása az Egyesült Államokban a fertőzések második hullámát idézheti elő. Gates szerint az újranyílt területekről érkezett személyek az ország más részeire is továbbvihetik a fertőzést, tovább lassítva a pandémiából való felépülést.

Gates egyetért az egészségügyi szakértők és közgazdászok azon véleményével, miszerint szakaszos újranyitásra van szükség.

A Microsoft alapítója szerint nagyon sűrű tesztelési rendszert kell bevezetnünk, hogy észleljék, ha a fertőzések száma exponenciális növekedésbe kezd.

A szakértők szerint az országnak több millió tesztet kellene elvégeznie minden héten, mielőtt a korlátozásokat biztonságosan meg lehetne szüntetni.

Gates elmondása szerint az új tesztelő gépeknek és módszereknek köszönhetően hamarosan képesnek kell lenniük arra, hogy az Egyesült Államokban napi 400 000-500 000 tesztet végezzenek. Dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház koronavírus ellen küzdő kutatócsapatának vezetőjének becslése alapján az ország hetente körülbelül 1,5-2 millió tesztet hajt végre, és kijelentette azt is: valószínű, hogy a kapacitás a következő hetekben megduplázódhat.

A vírus elleni védekezés körültekintő megtervezése alapvető fontosságú, mivel valószínűleg még egy-két évbe telik, mire kifejlesztik a koronavírus elleni oltást, és készen állnak azok nagyüzemi előállításra

- mondta Gates. A Trump adminisztráció szerint az oltás 12-18 hónapon belül meglehet, de sokak szerint ez túl optimista becslés.