5 kevésbé ismert tény Bill Gates feleségéről, Melindáról

Siker2019. okt. 27.Növekedés.hu

Pályafutása elején a Microsoftnál dolgozott, később azonban váltott, hogy családjának és jótékonysági munkájának éljen. Ma már az egyik legnagyobb jótékonysági szervezet társelnöke. Íme 5 érdekesség a világ egyik legbefolyásosabb nőjéről.

1. Nem úgy tervezte, hogy a Microsoftnál fog dolgozni

A Duke Universityn szerzett alapszakos informatikus diplomát, majd mesterszakon a Duke Fuqua Schoolban végezte tanulmányait. Ezután munkát ajánlottak neki az IBM-nél, ahol több éven át dolgozott, de a karrierje végül nem itt indult be igazán. Az áttörést a Microsoft hozta meg számára, ahol projektmenedzserként munkálkodott. Itt ismerte még későbbi férjét is, de ez már egy másik történet.

2. Érdemrendet kapott munkájáért Barack Obamától

2016-ban a Gates házaspár filantróp alapítványuk munkájáért a legmagasabb amerikai polgári kitüntetésben részesült. Az akkori amerikai elnök, Barack Obama odaítélte nekik az Szabadság Érdemrendet (Presidential Medal of Freedom). 

Forrás: Wikimedia Commons

3. Kezdő vállalkozásokat támogat

Melinda Gates alapítója a Pivotal Venture nevű inkubációs befektetési társaságnak. A 2015-ben létrehozott vállalkozásfejlesztési központ többek között a nők és a családok helyzetének javításával foglalkozik. A társaság olyan vállalkozásokba fektet be, amelyek például támogatják a fizetett szabadságot vagy példaértékű mentálhigiénés szolgáltatásokat nyújtanak a tizenévesek számára.

4. Idén megjelent az első könyve

Melinda Gates könyve magyarul idén augusztusban jelent meg A nő helye címmel. A kötetben részletesen kifejtette meggyőződését, miszerint a nők egyenjogúsága a családok és a közösségek, tágabb értelemben pedig az egész társadalom felemelkedésének záloga. A könyvében olyan asszonyokat mutat be, akiknek történetei egytől egyig a közös akarat és az összefogás hatalmas erejét bizonyítják. A kötet olyan problémákra hívja fel a figyelmet, mint a gyermekházasság, a fogamzásgátláshoz való hozzáférés akadályai és a munkahelyi diszkrimináció.

5. A női egyenjogúság egyik legelkötelezettebb támogatója

Nemrég bejelentette, hogy egymilliárd dollárt szán a nők egyenjogúságának segítésére az Egyesült Államokban. A hatalmas összeget a nők "hatalmának és befolyásának kiterjesztésére", illetve ennek gyakorlati megvalósítására kívánja fordítani. Három fontos célt jelölt meg:

  • a nők szakmai előrehaladása előtt még mindig meglévő akadályok lebontását,
  • a nők különösen gyors előrejutását azokban az ágazatokban - például a tech-iparban, a médiában vagy a közszolgálatban - amelyeknek nagy befolyásuk van a társadalomra,
  • valamint a nyomásgyakorlást vállalatokra és szervezetekre e célok valóra váltásához szükséges reformok érdekében.