Bod Péter Ákos: Az államadósság terhe óriási, és nem állunk messze a bóvlitól

Hírek2023. szept. 21.Sz.A.

A magyar gazdaság esetében fennáll a recesszióközi állapotba való beszorulás - véli az MNB korábbi elnöke.

A volt jegybankelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az elmúlt időszakban normalizálódott az olaj és gáz ára, az élelmiszerárak jelenleg is gondot jelentenek.
 
Nemcsak nálunk, hanem egész Európában nehezebben stabilizálódnak az élelmiszerárak - tette hozzá. 
Hazánk államadósságával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az adósság jelentős, emellett drága és dráguló az adósságunk finanszírozása. Nem vagyunk túl messze a bóvlitól, ami az államadósság-besorolásunkat illeti
- mutatott rá a professzor, aki szerint a bóvlikategóriában is lehet élni, de annak óriási a költsége. Előadása végén arra figyelmeztetett, hogy a magyar gazdaság esetében fennáll a recesszióközi állapotba való beszorulás.
Az egyéni előadások után kerekasztal beszélgetés következett Varga Mihály, Matolcsy György, Bod Péter Ákos, valamint az MKT elnöke, Pleschinger Gyula részvételével.
 
Az infláció kérdésköre helyett itt a jövő, a növekedési pályára történő visszaállás állt a központban.
 
Matolcsy György elsöprő erejű reformpolitikát, a versenyképességet növelő lépéseket sürgetett. Mint mondta, a reformoknak hasonlónak kell lennie a 2010-13-ban meghozott intézkedések méretéhez.
 
Az inflációs veszéllyel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az 1970-es éves inflációs hullámát is csak 1982-ben tudta letörni az Egyesült Államok. - Az inflációért a felelősség a kormányt és a jegybankot is terheli - fűzte hozzá.
A mérlegek javulnak, kezdünk visszatérni a növekedési pályára
- összegzett a pénzügyminiszter, aki a jelenleg 120 ezer főt foglalkoztató hazai autóipart hozta fel példának a gazdaság szerkezetváltásával kapcsolatban.
 
Új korszak érkezik, és ehhez alkalmazkodnia kell Magyarországnak - értett egyet a jegybankelnökkel és a pénzügyminiszterrel Bod Péter Ákos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy törékeny devizánk van, ami hátráltatja a fejlődésünket.