Fordulat a Brexit sztoriban: Johnsonék mégis írnak új megállapodás tervezetet

Hírek2019. okt. 1.MTI, Növekedés.hu

Mégis készít a brit kabinet egy új kilépési megállapodási javaslatot, melyet az Európai Unió következő csúcsértekezletén, október 17-én vitatnának meg - értesült a BBC.

Fordulat jelei érzékelhetőek a brit Brexit politikában a BBC értesülései szerint. Hétfőn tanácskoztak a konzervatívok, ahonnan a kormányfő állítólag azzal távozott, hogy azt támogatná, ha Nagy-Britannia egy jó megállapodással hagyná el az uniót. Boris Johnson állítólag azt is mondta, hogy ezzel kapcsolatban óvatosan optimista, szerinte nagy lépéseket tettek a megállapodás felé és szerinte most sok múlik azon, hogy az új brit javaslatot az unióban hogyan fogják fogadni - írja az Euronews.

Magas rangú brit kormánytisztviselőtől származó értesülések szerint az új javaslatban szó van vámkezelési övezetek kialakításáról Írország és Észak-Írország között. Ez azért is fontos, mert eddig az ír-északír határ kérdése volt az egyik olyan téma, ami miatt a brit parlament folyamatosan elutasította a kormány kilépési javaslatait. A forrás szerint a következő napokban egyre több részletet szeretnének nyilvánosságra hozni.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezetben és emiatt a közép-európai EU-térségben is mérhető gazdasági veszteségeket okozna a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése.A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által összeállított, hétfőn bemutatott 58 oldalas átfogó modellszámítási tanulmány szerint a rendezetlen Brexit a valutaunió hazai össztermékét (GDP) a realizált hozzáadottérték-tartalomra gyakorolt negatív hatás révén 0,42 százalékkal, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok GDP-értékét átlagosan 0,47 százalékkal csökkentheti a következő egy évben ahhoz a szinthez képest, amelyet e két régió Brexit nélkül ebben az időtávlatban elérhetne. 

A Morgan Stanley Hollandiában, 0,66 százalékos, Csehországban 0,61 százalékos, Lengyelországban és Németországban egyaránt 0,50 százalékos, Magyarországon ennél néhány tized százalékponttal kisebb GDP-veszteséggel számol rendezetlen brit kilépés esetére egy év alatt.
A ház londoni elemzői szerint nem meglepő, hogy több közép- és kelet-európai EU-gazdaságot Németországhoz hasonló gazdasági veszteségek érnék, tekintettel arra, hogy ezek nagyon nyitott gazdaságok, és jelentős mértékben integrálódtak az európai feldolgozóipari beszállítói láncolatokba.