Corvinus Egyetem: a minőségi szemléletből következik, hogy kevesebb felvételiző jutott be

Hírek2020. júl. 24.MTI

Minden szinten zajlik a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása. Az elkövetkező években valamennyi szak megújulhat, a cél a minőségi szemlélet tovább erősítése - hangsúlyozta Lánczi András, az egyetem rektora pénteki budapesti sajtó háttérbeszélgetésen.

Lánczi András utalva arra, hogy a Corvinus volt az első, ami egy éve állami fenntartásból alapítványi intézményi formára váltott, kifejtette: ez egy lassú folyamat, az elérendő célokat 2030-ig határozták meg. A megújulás minden téren zajlik.

Kiemelte: az aggodalmak ellenére a Corvinus-ösztöndíj betölti az állami ösztöndíj helyét, azaz százalékra ugyannyi intézményi ösztöndíjas hallgató van, mint korábban állami. Kitért arra is: a most felvettek egyharmada nem magyar hallgató, és ezt az arányt a tervek szerint tovább növelnék.

Mellettük egyre több magyar diák dönt úgy, hogy idegen nyelven folytatja tanulmányait - jegyezte meg Lánczi András. Azon is dolgoznak, hogy megfelelő számú külföldi oktató érkezzen a Corvinusra. Már most is jelen vannak 5-10 százalékban, de arányukat szintén bővítenék. A rektor rámutatott: azt szeretnék hangsúlyozni, hogy jó itthon tanulni, és megkaphatják a hallgatók azt a minőséget a képzés során, amit a külföldi intézményekben. A legjobb eredményt elérő középiskolásokra fókuszálnak, az ő jelentkezésüket várták, és várják a jövőben is - fűzte hozzá. A minőségi szemléletből következik, hogy 20 százalékkal kevesebb hallgatót vettek fel idén.

Ez egy tudatos választás, döntés volt az egyetem részéről, és nem a körülmények diktálták - hangsúlyozta a rektor, hozzátéve: nem akartak engedni a ponthatárokból.

A nemzetközi adózás új képzés az intézményben, ami nincs máshol az országban. Visszatért a politikai gazdaságtan is, Közép-Európára összpontosítva. Elmondta még: idén százéves a felsőfokú közgazdasági képzés, ezzel összefüggésben terveznek rendezvényeket. A Corvinus - jogelődeit is nézve - 72 éve áll fenn, és ahogy eddig, ezentúl is szeretne a hazai közgazdaság és társadalomtudomány vezető intézménye lenni. Szabó Lajos György oktatási rektor-helyettes arról beszélt, hogy 2809 hallgatót vettek fel, 2116-an alap, 632-en mesterképzésben, 61-en osztatlan képzésben tanulnak majd. A legnépszerűbb szak a nemzetközi gazdálkodás, aminek része egy féléves külföldi képzés is. A szakot csak angol nyelven hirdették meg, 430 pont volt bejutási küszöb, a felvett hallgatók számát kétszeresére növelték. A nemzetközi tanulmányok angol nyelvű alapképzésre 456 ponttal lehetett bekerülni.

A klasszikus közgazdászképzés már csak a Corvinuson indul, ami óriási felelősség is egyúttal.

A magyar nyelvű alkalmazott közgazdaságtan képzésre 410 ponttal, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésre 428 ponttal lehetett bekerülni - jelezte. Kitért arra, hogy megújul a közgazdasági elemző mesterszak, ami magyarul és angolul is tanulható. Ugyanannyi külföldi hallgató már most jelentkezett, mint tavaly, az a kérdés, ki az aki meg tud jelenni szeptembertől. Hernádi Zsolt, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriumának elnöke kérdésre elmondta: állandó kritikaként jelent meg a felsőoktatás felé, hogy mennyire tudnak támaszkodni a meglévő képzésekre. Szeretnék, ha minél több vállalat venne részt az egyetem munkájában. A nemzetközi adózás képzés elindításának igénye már kifejezetten vállalati oldalról jelent meg - jelezte.

Azzal, hogy kevesebb hallgatót vettek fel, a diák-tanár arány is javulhat - tette hozzá. Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke arról beszélt: egy év alatt 44 új oktatót vettek fel az egyetemre, az összjövedelem bővülése 25 százalékos volt az intézményben. Tavaly a költségvetés 16-17 milliárd volt, az idei 21-22 milliárd forint, ami tartalmazza az oktatói béremeléseket is. Kitért arra is: míg korábban az átlagos ösztöndíj 12 ezer forint volt, ez most 70 ezer forintra nőtt. Szabados Levente, az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője arról beszélt: egy nem állami felsőoktatási intézményben a lehetőségek minden téren jobbak.