Csányi Sándor: Nőtt az OTP bevétele és profitja, maradunk az ukrán és orosz piacon

Hírek2022. márc. 4.Sz.A.

Az OTP csoport az elmúlt évben rekordszintű, 497 milliárd forint adózott eredményt ért el, és jelentősen nőtt a bank likviditási tartaléka is. Az ukrán és orosz piacról nem terveznek kilépni. A csoport kitettsége a két országban nem jelentős – hangzott el az OTP bank sajtótájékoztatóján.

Remélhetőleg hamar véget ér az orosz-ukrán háború, a jelenlegi helyzetben nem tervezünk kivonulást az orosz és ukrán piacról – mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a vállalat tavalyi eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Kiemelte: jelentősen emelkedett a bank működési eredménye, továbbra is magas, 18,4 százalék a tőkemegfelelési mutató, továbbá a likviditási tartalékuk rendkívül magas, több mint 3341 milliárd forint.

- Az elmúlt időkben nem a magyar kisbefektetők adták el a részvényeiket, hanem a külföldiek, semmi nem indokolta azt a mértékű áresést, ami bekövetkezett - tette hozzá.

Csányi Sándor hangsúlyozta: bízik benne, hogy ez az árfolyamban a visszaesés csak átmeneti volt. Ukrajnában és Oroszországban ugyanis a saját tőke és a csoport eszközeinek tekintetében is csak jóval kisebb hatás lenne indokolt, mint amennyivel az OTP részvények jegyzése lejjebb került.

Ha nullára leírnák az orosz és ukrán részlegeket, a bank tőkemegfelelési mutató alig csökkenne, továbbra is magas, 16,9 százalékról 15,4 százalék lenne.

A betétállomány még tovább emelkedett, csoportszinten 16 százalékos bővülésre került sor 2021-ben.

Soha nem merült fel, hogy elhagyjuk az ukrán és az orosz piacot, a jelenlegi helyzetben is arra számítunk, hogy mindkét országban folytatjuk a tevékenységet - hangsúlyozta Csányi Sándor.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes a tavalyi eredményekről szólva az alábbiakat emelte ki:

- A bank a tartalékolás tekintetében végig konzervatív politikát folytatott.

- A nettó hitel/betét arány 75 százalék, ami arra is választ ad, hogy miért nem emelkednek a betéti kamatok az alapkamat növekedése ellenére.

- Nincs olyan szegmens, ahol gyengébben teljesített volna tavaly a bank, a leánybankokat is beleértve.

- A külföldi országokban Szerbiában volt a legnagyobb növekedés az eredményben, ezen kívül kiemelkedő volt a piaci bővülés Horvátországban, de Ukrajnában és Oroszországban is jól teljesített a piacon az OTP.

- A jó teljesítmény mögött a tavalyi év dinamikus gazdasági emelkedése áll.

- Folyamatosan csökkent a nemteljesítő hitelek aránya tavaly, ez a tendencia évek óta tart.

- Csoportszinten ezer milliárd forinttal lett több a bank likviditása.

- A Banker és a Euromoney is a régió legjobb bankjának választotta az OTP-t.

- Erős fókuszba kerültek a zöld, az ESG (Environment, Sustainability, Government) programok.

- Az OTP csoport digitális szolgáltatásait megújították, a mobil internet bankok használata megduplázódott.

- Jelentősen nőtt a csoport teljesítő hitelállománya, így visszatértek a járvány előtti szinthez.

Magyarországon 19 százalékkal emelkedett a bank hitelállománya tavaly: a lakáshitelek, a vállalati és fogyasztói hitelek is jelentősen bővültek.

- A hazai piacon a legfontosabb termékek tekintetében mindenhol stabil növekedés volt, az összes megtakarításból a bank részesedés nőtt.

- Vállalati oldalon új szolgáltatásokkal jelentek meg tavaly: a piaci részesedés a vállalati hitelezés terén 18,6 százalékra nőtt. Nagyon erős a bank részvétele az NHP Hajrá és a Széchenyi GO programok területén.

Csányi Sándor a tavalyi év eredményével kapcsolatban úgy fogalmazott: jól teljesítettek, a kiváló eredmény több év tudatos építkezésének a hozadéka. Sok pénzügyi és személyi erőforrást mozgósítottak a digitális fejlesztésekre.

Ukrajna és Oroszország

Az ukrán és orosz piacokkal kapcsolatban elhangzott: Ukrajnában erőteljes emelkedés alakult ki a piacon tavaly.

Ukrajnában és Oroszországban is fiatal, lojális menedzsment áll helyt, és vezetik a bankot. Ezekben a vészterhes időkben Ukrajnában az ügyfelek kiszolgálása továbbra is zajlik, összesen 42 fiókban.

Oroszországban is helytállnak a kollégák, likviditásuk van rubelben, egyetlen nehézség a dollárlikviditás beszerzése.

Mint a ma reggel kiadott tájékoztatóból kiderül: a bank Ukrajna 39 milliárd forintos, éves alapon nézve 49 százalékkal magasabb adózott eredményt realizált 2021-ben; igaz a forintban kifejezett pénzügyi adatokat befolyásolta a forint-hrivnya árfolyam alakulása.

A bank Oroszország 37,6 milliárd forint nyereséget könyvelt el tavaly, amely 131 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit; az eredmény alakulását szintén nagyban befolyásolták az árfolyamváltozások. A saját devizában mért működési eredmény stagnált a megelőző évhez képest.

Mint arról ma kora reggel beszámolt az OTP csoport: tavaly az év egészében 496,9 milliárd forint adózott eredményt értek el, ami 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.A csoport mérlegfőösszege az év egészét nézve 27 553,384 milliárd forintot tett ki, ami éves alapon 19 százalékos növekedést jelent.

A bevételek dinamikusan, 13 százalékkal nőttek éves alapon.

A 2019-2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment.