David Beckham egyik cége a londoni tőzsdére menne

Hírek2020. szept. 9.Növekedés.hu

Tőzsdére lépéssel tervez 20 millió font tőkéhez jutni a Guild Esports, az e-sportokkal foglalkozó brit cég. A társaságban számottevő üzletrésszel rendelkező tulajdonosok egyike David Beckham korábbi világhírű labdarúgó.

Az e-sport, ahol a nézők a videójátékosok versenyét követhetik figyelemmel, a koronavírus-zárlat idején tovább növelte népszerűségét.

Guild Esports azt tervezi, hogy csapatokat nevez a világszerte népszerű on-line játékok, így a Fortnite, a CS:Go, a Rocket League és a Fifa versenyeibe - számol be a BBC. A cég arra készül, hogy csapatainak játékerejét a Premier League tehetségfejlesztő akadémiáihoz hasonló megoldásokkal építse fel.

Az e-sport díjai és szponzor-támogatásai milliós nagyságrendűek.

A közönség létszáma egyes eseményeken meghaladja a 100 milliót, meghaladva az olyan nagy sportrendezvények látogatottságát, mint a wimbledoni tenisztorna vagy a Tour de France.

A Guild Esports szerint az e-sport a 2019-es év során összesen 443 millió nézőt vonzott. A piac 2023-ra várhatóan 646 millió nézőre duzzad.

A jövő hónapban a részvényeket először a nagybefektetőknek ajánlják fel, ezt követően azonban a tőzsdére kerülnek, ahol bárki vásárolhat belőlük.

Az elsődleges bevezetés eredményeként befolyó összeget a vállalkozás kibővítésére, így új játékosok toborzására használják fel.

A tranzakció tovább szélesíti David Beckham befektetéseinek terjedelmes körét, amely felöleli a divat, az illatszer, a whisky ágazatokat és egy floridai fociklubot, amelyben az egykori játékos társtulajdonos.

A Guild Esports közölte: a vállalat üzletvitelének és márkájának fejlesztéséhez szeretné felhasználni David Beckham „világszintű ismertségét és nagyszámú követőjét”.

A MU és a Real Madrid egykori játékosa a vállalat egyik alapító részvényese. Bár tulajdonhányadának nagyságát titokban tartják, annyit közöltek, hogy az „egy jelentős kisebbségi üzletrész”.

David Beckham nem az első szereplő a foci világából, aki szerencsét próbál az e-sportok területén. A Real Madrid játékosa, a walesi válogatott Gareth Bale ez év elején indította el saját e-sport szervezetét, az Ellevens Esports-ot.

Carleton Curtis, a Guild Esports operatív elnöke kijelentette:

„a Guild az első e-sport franchise lesz, amely jegyzésre kerül a londoni tőzsdén. Ez teret, hitelességet és tőkét biztosít számunkra, hogy három éven belül elérjük célunkat és a világ első 10 e-sport franchise-jának egyikévé válhassunk.”