Opten: kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben

Hírek2023. jan. 3.MTI

Kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben, annak ellenére, hogy a megszűnt cégek száma az előző évhez képest megközelítően 50 százalékkal nőtt - közölte az OPTEN céginformációs szolgálalat kedden az MTI-vel.

Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) - amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest - 2022-re 12,3 százalék volt, egy százalékkal magasabb a 2021-es értéknél.

Az index Tolna, Vas és Zala megyében volt a legalacsonyabb, míg Budapesten, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legmagasabb

- közölte a céginformációs szolgálat.

Tavaly megközelítően 30 ezer új vállalkozás alakult.

A működő cégek számának folyamatosan csökkenő tendenciája 2021-ben fordult át növekedésbe, 2022-ben mintegy 2 százalékot tett ki - ismertette az OPTEN.

A közlemény szerint 2022 szeptemberében alakult a legtöbb új cég az elmúlt öt évben. Ennek oka valószínűsíthetően vállalkozások alkalmazkodása volt a megváltozott kata-szabályokhoz.

Az Opten kifejtette, a megszűnt cégek számának növekedésében jelentős változás történt az előző évhez képest, számuk megközelítően 50 százalékkal emelkedett.

A megszűnések számának növekedése ugyan 2021-hez viszonyítva kiemelkedő lett, de még mindig elmarad a Covid előtti, megszokott értékektől.

A megszűnés formái közül 2022-ben a kényszertörlési eljárás volt a meghatározó, hasonlóan a világjárvány előtti időszakhoz, aránya 44 százalékot tett ki, de a végelszámolás is gyakori volt - írták a közleményben.

Tavaly a cégbírósági új eljárások száma közelítette a 100 ezret, ami a pandémiát megelőző időszakban jellemzően 100 ezer felett volt - mutattak rá.