Össztűz alatt a Facebook tervezett kriptovalutája

Elemzések2019. júl. 16.Növekedés.hu

Bár a Facebook még csak tervezi a saját virtuális pénzét, a Libra máris heves támadások kereszttüzében áll, olvasható az afp.com hírportálon. Donald Trump és a világ pénzügyi hatóságai mellett a szélesebben vett kriptovaluta közösség is kritikusan fogadta a kezdeményezést.

A Brexit mellett egy témakör uralta a londoni pénzügy-technológiai ágazat, a fintech meghatározó szereplőinek éves találkozóját: a virtuális valuták jövője. 

Kérem, emelje fel a kezét, aki nem lenne hajlandó a Libra-t használni”, szólította fel a moderátor a FinTech Week résztvevőit. 

A jelenlevők, körülbelül 100 szakértő és az ágazatot követő szakújságíró mintegy kétharmada emelte kezét, jelezve, hogy nem bízik a bevezetésre készülő valutában.

Helen Disney, az Unblocked Events alapítója és főnöke, aki támogatja annak a blockchain technológiának a fejlesztését, amely sok kriptovaluta hátterét biztosítja, elismerte:

erősödnek a kétségek azzal kapcsolatban, hogy pontosan ki is felügyeli és szabályozza majd a Libra működését.

Hatalmat az embereknek

A szakértők aggódnak az irányítás alakulásával kapcsolatban – mondta Helen Disney az AFP hírügynökség munkatársának.

„A kriptovalutákkal foglalkozó közösség nagyon szabadosan gondolkodik, arra törekszik, hogy a hatalmat az emberek gyakorolják, a pénzügyek demokratikus módon bonyolódjanak, távol a nagy bankoktól és nagyvállalatoktól, amelyek ellenőrzik a gazdaságot” mondta a szakértő. 

A FinTech Week rendezvényre egy hónappal azt követően került sor, hogy a Facebook bejelentette: létre akarja hozni saját virtuális pénzét. A Libra, amelyet nagyon sokan a jelenleg világszerte meghatározó súlyú Bitcoin kihívójának tekintenek, várhatóan 2020 első felében kerül a piacra.

Míg a Bitcoin decentralizált jellegű, a Libra-t 100 partner vállalkozás közösen irányítja majd, közöttük a Facebook közelmúltban indított pénzügyi szolgáltató ágazata, a Calibra. 

A Libra mögött álló vállalatok között található a Visa, a MasterCard és a Paypal fizetési szolgáltató óriások, valamint a taximegosztók, a Lyft és az Uber.

Az új pénz hátterét valós valutákból álló kosár biztosítja majd.

Bár a Facebook világszerte óriási felhasználói bázissal dicsekedhet, amely megteremti a Libra indításának feltételeit, a vállalkozással kapcsolatos adatvédelmi aggályok sok érdeklődőt elbizonytalaníthatnak. 

Alig várok egy olyan kriptovalutára, amely ötvözi az Uber etikai színvonalát, a PayPal ellenőrzésekkel szembeni szívósságát, a Visa központosítottságát és a Facebook bizonyított adatvédelmi rendszerét” mondta Sarah Jamie Lewis, az Open Privacy non-profit kutatóintézet vezetője. 

A világ pénzügyi hatóságai, közöttük a Bank of England, az European Central Bank és az amerikai Federal Reserve rosszallóan figyelik a Libra előkészületeit.

Helen Disney azonban úgy véli:

a Libra rá fogja kényszeríteni a hatóságokat, hogy a kriptovaluta közösség által is elvárt, világos szabályozási irányelveket dolgozzanak ki.

„Hosszú ideje várunk a kriptovaluták és digitális vagyontárgyak forgalmát szabályozó, világos szabályozás megteremtésének ígéretére”. 

James Bennett, a kriptovaluta kutató cég, a Bitassist vezetője azonban úgy látja: a Libra-ra nem szabad ugyanúgy tekinteni, mint a Bitcoin-ra. 

„Hosszú távon az emberek fel fogják ismerni, hogy a Libra nem egy kriptovaluta” jelentette ki. „Egy igazi kripto-valuta bárhonnan érkező támadásnak ellenáll, a szuverén államoktól a világcégekig” mondta, és hozzátette: „a kriptovaluta egy olyan pénz, amelyet az interneten át történő átutalásokra használnak, ami senki által nem állítható meg, nem kobozható el és nem szüntethető meg.”