Ebben az országban a legkevésbé átlátható a civil szervezetek háttere

Hírek2024. jún. 20.Növekedés.hu

A civil szervezetek világszerte, így Európa számos országában is nagyon komoly befolyással vannak a helyi politikára, miközben átláthatóságuk legtöbbször problémás - hangzott el a Magyar Külügyi Intézetben szerdán rendezett beszélgetésen, amelynek címe National Sovereignty vs. Foreign Influence Examples from Around the Globe volt.

"Számos országban látjuk, hogy a civil szervezetek a demokrácia privatizációjára törekednek. Fontos, hogy az NGO-k jelen legyenek olyan fontos területeken, mint az oktatás, a szegénység elleni küzdelem, ugyanakkor aggályos, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan a politikai döntéshozatali folyamat részévé váltak, miközben képviselőiket senki nem választotta meg, nem tudjuk pontosan, kit képviselnek" - hangsúlyozta Halkó Petra, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Halkó Petra szerint a régi értelemben vett "soft power" új megvilágítást kap a civil szervezetek "túlzott befolyásszerzésével".

Mint elhangzott, a civil szakértőket rangos amerikai egyetemeken is képzik, ám sok esetben bebizonyosodik, hogy a különböző szervezetekben külföldön folytatott tevékenységük nem szolgálja az Egyesült Államok geopolitikai érdekeit.

Kránitz Péter Pál, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a hírek középpontjába került Grúziában a civil szféra tevékenysége a legkevésbé átlátható.

"Ezeknek a szervezeteknek a 90 százaléka külföldön van becsatornázva, tevékenységük a helyi liberális ellenzék számára előnyös. A helyzet az Európai Unió keleti partnerség programjának deficitjeként is értékelhető" - vélekedett.

Rodrigo Ballester, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője szerint a civil szervezetek "túlhatalma" odáig vezetett, hogy a világban ma a zajos kisebbség túl nagy figyelmet kap, ami a demokrácia zavarát okozza.

Miközben az amerikai adminisztráció komoly figyelmet fordít a civil szervezetek külföldi tevékenységének támogatására, a közel-keleti konfliktusban is kirajzolódik: a kormányzati érdekek sokszor nincsenek összhangban a nem kormányzati szervezetek aktivitásával - mondta.

Mindhárom szakértő egyetértett azzal a megközelítéssel, hogy a világban mindenütt szükség lenne a civil szervezetek külföldi tevékenységének nagyobb átláthatóságára, mert fokozódó politikai aktivitásuk komoly akadályokat képezhet a nemzetállamokban a demokrácia számára.