Egy cseh egyetemi csapat lett a Facebook pályázat győztese

Hírek2018. dec 22.Növekedés.hu

A Facebook pályázatot hirdetett a világ egyetemi hallgatói számára. A „Global Digital Challenge” elnevezésű pályázat célja, hogy a jelentkezők „közösségi média kampányokat és off-line stratégiákat dolgozzanak ki a gyűlöletkeltő és szélsőséges hírforrások kihívásai ellen”.  Csehek is nyertek. A felhívás alapján a Brno-i Masaryk University hat hallgatójának csapata két tanár irányításával egy interaktív játékot fejlesztett ki. A pályamunka megtanítja a fiatalokat, hogyan különböztessék meg a megbízható információkat a „fake news”-tól. Az oktató játék megalkotói honlapjukon foglalták össze a hamis hírek lényegét: „Nap mint nap információk özöne ér bennünket. Mindenkinek szűkös az ideje, ezért néha nem ellenőrizzük a hírek forrásait. Esetenként hitelt adunk az információknak, egyszerűen azért, mert egy barátunktól kaptuk, vagy mert beleillik a világképünkbe. Ez kockázattal jár, mivel sok olyan ember él a környezetünkben, akik érdekeltek abban, hogy félrevezető vagy teljességgel megalapozatlan információkat is elhiggyünk”. Az alkotók honlapjuk szerint azért láttak a játék fejlesztéséhez, mert „belefáradtunk hallani, hogy a csehek nem képesek utánajárni a híreknek és az egyetemisták nem ismerik fel a manipulált információkat”.  „A játék, amely a „Fakescape” (elszabadult hazugság) nevet kapta, négy feladatból épül fel. A játékosoknak meg kell győződniük az adott információ igaz voltáról, dolgozniuk kell egy szöveggel, megfejteni a hírek címeit és kielemezni egyes fényképeket. Valamennyi részfeladat egy történet részét képezi, amelynek főszereplője egy újságíró, aki a 2028. évi elnökválasztás előkészületeiről számol be. „A feladat besűríthető egyetlen órába is, oly módon, hogy a tanároknak módja legyen kérdésekre válaszolni vagy kiegészítő magyarázatokat adni, állítja a diákcsapat egyik tagja, Tereza Kráčmarová. A cseh pályamunkát a pályázat kiírói az első három helyezett közé sorolták. A projekt a jövő év januárjában mutatkozik be Washingtonban. Jelenleg az ország felsőoktatási intézményeiben próbálják  ki: az elmúlt hónapban 2,400 hallgató vett részt ilyen játékban.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.