Egy cseh egyetemi csapat lett a Facebook pályázat győztese

Hírek2018. dec 22.Növekedés.hu

A Facebook pályázatot hirdetett a világ egyetemi hallgatói számára. A „Global Digital Challenge” elnevezésű pályázat célja, hogy a jelentkezők „közösségi média kampányokat és off-line stratégiákat dolgozzanak ki a gyűlöletkeltő és szélsőséges hírforrások kihívásai ellen”.  Csehek is nyertek. A felhívás alapján a Brno-i Masaryk University hat hallgatójának csapata két tanár irányításával egy interaktív játékot fejlesztett ki. A pályamunka megtanítja a fiatalokat, hogyan különböztessék meg a megbízható információkat a „fake news”-tól. Az oktató játék megalkotói honlapjukon foglalták össze a hamis hírek lényegét: „Nap mint nap információk özöne ér bennünket. Mindenkinek szűkös az ideje, ezért néha nem ellenőrizzük a hírek forrásait. Esetenként hitelt adunk az információknak, egyszerűen azért, mert egy barátunktól kaptuk, vagy mert beleillik a világképünkbe. Ez kockázattal jár, mivel sok olyan ember él a környezetünkben, akik érdekeltek abban, hogy félrevezető vagy teljességgel megalapozatlan információkat is elhiggyünk”. Az alkotók honlapjuk szerint azért láttak a játék fejlesztéséhez, mert „belefáradtunk hallani, hogy a csehek nem képesek utánajárni a híreknek és az egyetemisták nem ismerik fel a manipulált információkat”.  „A játék, amely a „Fakescape” (elszabadult hazugság) nevet kapta, négy feladatból épül fel. A játékosoknak meg kell győződniük az adott információ igaz voltáról, dolgozniuk kell egy szöveggel, megfejteni a hírek címeit és kielemezni egyes fényképeket. Valamennyi részfeladat egy történet részét képezi, amelynek főszereplője egy újságíró, aki a 2028. évi elnökválasztás előkészületeiről számol be. „A feladat besűríthető egyetlen órába is, oly módon, hogy a tanároknak módja legyen kérdésekre válaszolni vagy kiegészítő magyarázatokat adni, állítja a diákcsapat egyik tagja, Tereza Kráčmarová. A cseh pályamunkát a pályázat kiírói az első három helyezett közé sorolták. A projekt a jövő év januárjában mutatkozik be Washingtonban. Jelenleg az ország felsőoktatási intézményeiben próbálják  ki: az elmúlt hónapban 2,400 hallgató vett részt ilyen játékban.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.