Hétéves rekordot döntött az arany árfolyama - Egy év alatt negyedével nőtt a kurzus

Hírek2020. feb 24.Növekedés.hu

Stabilan 1600 dollár fölé emelkedett az arany unciánkénti árfolyama a napokban, újabb hétéves rekordot döntve. Egy év alatt 21 százalékot nőtt az árfolyam. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből kiderül: az emelkedésben az amerikai-iráni konfliktus, a koronavírus világgazdaságra gyakorolt hatása vagy az USA novemberi elnökválasztása miatti bizonytalanság is szerepet játszik. A jegybankok 50 éve nem látott felvásárlásokba kezdtek.

Mivel az arany továbbra is hagyományos menekülőeszköznek számít, árfolyamában töretlen és jelentős növekedés tapasztalható az elmúlt hónapokban. Az árfolyam 2013 tavasza óta a legmagasabb szintre emelkedett, a napokban elérte az unciánkénti 1617 dollárt. A mindenkori rekord 2011. augusztus 22-én született, 1891 dollárral.

Mind a világpiaci, mind a világpolitikai fundamentumok adottak, hogy emelkedjen az árfolyam. Az év elején az iráni-amerikai konfliktus miatti befektetői bizonytalanság, napjainkban pedig a koronavírus világgazdaságra gyakorolt bizonytalan hatása a legfőbb hajtóerő a tradicionálisan stabil eszköznek tekintett arany felé” – fogalmaz a kilátásokról Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója.

A magyar tulajdonú cég 2018-ban kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, tavaly pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé. Krocsek Attila hozzáteszi: az Amerikai Egyesült Államok novemberi elnökválasztásáig várhatóan meghatározó is marad a bizonytalanság a nemzetközi környezetben.

Szembetűnő az is, hogy a nagy jegybankok hatalmas felvásárlásokba kezdtek. „Nettó vevők voltak a jegybankok az aranypiacon, tehát több aranyat vásároltak, mint vettek: tavaly 650 tonnával több arany került a jegybanki trezorokba. Ez az elmúlt 50 év második legnagyobb értéke” – magyarázza a szakértő.

A Magyar Nemzeti Bank is növelte az aranykészletét, mintegy 31,5 tonnára.

2019-ben összességében 21 százalékot emelkedett az arany árfolyama. Miközben – derül ki  Arany Világtanács jelentéséből – a tavalyi kereslet az arany iránt 1 százalékkal csökkent. A csökkenés fő oka a lakossági kereslet jelentős visszaesése, viszont emellett drasztikusan nőtt a digitális aranytermékekbe (ETF-ekbe) áramló tőke, így a két folyamat majdnem kiegyenlítette egymást. A lakossági kereslet visszaesésének 80 százalékáért Kína és India a felelős.

BIZTOSÍTÁS
A rovat támogatója:
Így vásároljunk tudatosan használtautót
Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, viszont érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.
Biztosítás2020. okt 17.
A Groupama az Év Biztosítója
Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett. Megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.
Biztosítás2020. okt 26.
Egy szakterületi rangsor alapján az SE a világ 250 legjobb egyeteme közé került
A Times Higher Education (THE) szerdán megjelent szakegyetemi világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem (SE) az orvos- és egészségtudományi területen a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került.
Hírek21 órája
Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.
Hírek2020. okt 28.