Rekord mennyiségben vásároltak aranyat a központi bankok

Elemzések2019. aug. 2.Sz.A.

A vásárlások mögötti fontos tényező a geopolitikai bizonytalanság és az arany árának emelkedése – írja az Arany Világtanács friss adatait ismertető Financial Times.

Az Arany Világtanács adatai szerint az év első felében 15,7 milliárd dollár értékben vásároltak aranyat a központi bankok - írja a Financial Times.

A három legnagyobb vásárló Kína, Lengyelország és Oroszorszország: összesen 374 tonnát vásároltak a nemesfémből.

A folyamat mögött az áll, hogy a jegybankok igyekeznek diverzifikálni tartalékaikat az amerikai dollár mellett többek között a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság miatt. A globális keresletet azonban maguk a bankok is növelik óvatosságot hangsúlyozó kijelentéseikkel, a vásárlások egyhatoda ugyanis a központi bankokhoz kötődik, de

fontos tényező a geopolitikai bizonytalanság és az arany emelkedő ára is.

A cikk elsősorban a kereskedelmi konfliktusokat (beleértve az európai autókra vonatkozó esetleges új vámokat is), az iráni válságot és a brexitet jelölte meg a jelenlegi legfontosabb geopolitikai kockázatként.

Az arany iránti kereslet összességében nyolc százalékkal emelkedett a második megyedévben az előző évhez képest, az egyik legnagyobb felhajtó erő az indiai ékszeripar dinamikus fejlődése volt.

Az Arany Világtanács előrejelzése szerint a laza monetáris politika és a bizonytalansági tényezők továbbra is nyomás alatt tartják a jegybankokat, amelyek folytatják aranytartalékaik bővítését, bár a magas árak visszafoghatják a keresletet. 

Tavaly októberben a magyar jegybank is jelentős mennyiségű aranyat vásárolt 3,1 tonnáról 31 tonnára emelve a hazai aranytartalékot. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának. Azóta az arany árának emelkedése mintegy 200 millió dollár felértékelődést jelenthet.