Egy grafikonon mekkora lesz a visszaesés idén a világban és nálunk

Hírek2020. ápr. 24.Növekedés.hu

V alakú GDP-pályában reménykedik az IMF. Idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételezi, hogy a világjárvány 2020 második felében eltűnik, és az elszigetelést célzó erőfeszítések fokozatosan megszűnhetnek, köszönhetően a hatékony politikai intézkedéseknek, amik csökkentik a pandémia okozta gazdasági károkat. Mindent összevetve a világgazdaság V alakú fellendülésére számítanak.  

Ahogy az ábra mutatja,

az idei visszaesés előreláthatólag súlyos lesz, de az IMF előrejelzése szerint 2021-ben gyors gazdasági fellendülés várható.

Ami Magyarországot illeti, az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

A gazdaságban a V alakú fellendülést nagyjából a kibocsátás, a foglalkoztatás vagy bármely más, a gazdaság állapotát mérő bármely mutató hirtelen csökkenése határozza meg, amelyet egy gyors és tartós emelkedés követ. Ez jelentősen különbözik például az L alakú fellendüléstől, amelyben a gazdaság hosszabb ideig lassul, vagy a W alakútól, amire egy rövid fellendülés, majd újabb meredek visszaesés, és egy második gyors emelkedés jellemző.

A közgazdászok most egy V alakú fellendülésben reménykednek a jelenlegi válságot tekintve, amelyet a koronavírus-járvány robbantott ki. Annak érdekében, hogy megfékezzék a COVID-19 terjedését, számtalan ország kényszerült lezárásokra, ami a gazdasági tevékenység hirtelen csökkenését eredményezte. Rengeteg vállalkozás kényszerült pénzügyileg nehéz helyzetbe, gyakorlatilag egyik napról a másikra.

Mivel azonban a gazdasággal alapvetően nincs probléma, sokan azt remélik, hogy a helyreállás ugyanolyan gyors lesz, mint maga a visszaesés, mihelyt a vírust sikerül megfékezni, vagy kész lesz a vakcina.