Egy ábrán a világ összes mentőcsomagja

Hírek2020. ápr. 17.Növekedés.hu

Az IMF közgazdászai tanulságos ábrák segítségével mutatják be, hogy milyen gazdasági mentőterveket fogadtak el világszerte a COVID-19 okozta gazdasági károk enyhítése érdekében. A deficitek és az államadósság növekedése sokkal nagyobb lesz, mint 2008-as válság után.

Állami mentőcsomagok értéke az egyes országok GDP-jének arányában (IMF becslés, 2020. április 8.)
Narancssárga: költségvetést érintő intézkedések
Kék: hitel, részvényvásárlás és állami garancia

Világszerte eddig 8 ezer milliárd dollár értékben jelentettek be állami mentőcsomagokat, nagy részüket a G20 országokban. Az intézkedések magasabb kiadásokat és elmaradt bevételeket tartalmaznak (3300 milliárd dollár), állami támogatású hiteleket és tőkeinjekciókat (1800 milliárd dollár), valamint állami garanciákat (2700 milliárd dollár). A G20 országok fejlett és fejlődő gazdaságai állnak a frontvonalban 7 trillió dolláros intézkedésekkel.

Ha a világjárvány enyhülni kezd és az úgynevezett Nagy Lezárás (Great Lockdown) véget ér, egy globálisan összehangolt fellépésre lesz szükség a gazdasági fellendülés elősegítésére.

Ha a gazdaság 2021-ben helyreáll, az államadósság aránya várhatóan új - magasabb - szinteken stabilizálódik majd – figyelmeztetnek az IMF közgazdászai, Vitor Gaspar, W. Raphael Lam, és Mehdi Raissi. Az alábbi két ábrán látható, hogy a mostani mentőcsomagok sokkal nagyobb mértékben emelik meg a költségvetési hiányokat és az államadósságokat.

Az egyes országok hozzájárulása a kormányzati deficitek és adósságok növekedéséhez (forrás: IMF)

Az IMF közgazdászai a mentőcsomagok összehasonlításakor kifejtik, hogy rengeteg munkavállaló és kisvállalkozás került nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány miatt. A segítségükre számos európai ország bevezette a likviditási mentőcsomagokat, például a megfizethető hiteleket vagy állami garanciákat. Franciaország és Japán például bevezette az állami finanszírozású fizetett betegszabadságot azok számára, akik betegek, karanténban kell lenniük, vagy otthon kell maradniuk, hogy gondoskodhassanak a gyermekeikről az iskolák bezárása miatt.

A fejlődő gazdaságok a fentiekkel szemben általában kevesebb mozgástérrel rendelkeznek a költségvetésben. Számos csapással szembesülnek: maga a világjárvány, a külföldi kereslet hirtelen csökkenése az áruk és szolgáltatások iránt, a nyersanyagárak zuhanása, magasabb hitelfelvételi költségek a pénzügyi piacokon. Emellett pedig viszonylag kevésbé fejlett adókedvezmény-rendszerekkel rendelkeznek.