Egy nagy lépéssel közelebb kerültünk az uniós pénzek lehívásához

Hírek2022. nov. 11.Növekedés.hu

Megnyílhat Magyarország útja hatmilliárd euró uniós forrás felé, legalábbis erre utal, hogy egy európai uniós hivatalnok azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Magyarország nagy eséllyel hozzáférhet hatmilliárd eurónyi uniós forráshoz - írja a VG.hu.

Ez jó jel a mintegy 6 milliárd eurót kitevő, a jogállamisági vita miatt felfüggesztett kilábalási segély kiutalásáról szóló tárgyalások szempontjából – írta a hírügynökség.  De fontos, hogy még csak jó jel, hiszen a tárgyalások nem zárultak le.

A magyarok elfogadták a bizottság feltételeit a bíróságok függetlenségének mérföldkövét illetően. Ez nem a tárgyalások vége, de ez egy fontos lépés – mondta a névtelenséget kérő hivatalnok.

Nem erősíthetem meg, hogy befejeztünk minden egyeztetést a helyreállítási alapokról, de épp véglegesítjük őket. A vitás pontok leginkább a bíróságok függetlensége körül voltak - tette hozzá.

Az Európai Unió végrehajtó testülete még ebben a hónapban ülést tart abban a témában, hogy Magyarország hozzájuthat-e az uniós helyreállítási forrásokhoz (RRF).

Mint arról beszámoltunk, az RRF esetében nagyon fontos, hogy még ebben az évben elfogadják a helyreállítási tervet, és megegyezés szülessen az Unióval, ellenkező esetben a vissza nem térítendő források, vagyis a mintegy 5,8 milliárd euró 70 százalékát elveszíthetjük.