Most már nagyon hiányoznak az uniós támogatások, ezermilliárdoktól esünk el

Hírek2022. márc. 7.Sz.A.

A 2021-2027-es uniós költségvetésből Magyarország még nem hívott le forrást, pedig 2020 előtt évente ötmilliárd euróval többet kaptunk, mint a befizetésünk. A helyreállítási alapból elvileg 7,2 milliárd eurót kapnánk, de ennek lehívása is távoli. Holott már 21 ország kapott jelentős segítséget az alapból, a legtöbbet a régióban Románia kapta - derül ki az Európai Bizottság friss adataiból.

A 2021-27-es költségvetési ciklussal kapcsolatban jelenleg a partnerségi megállapodás egyeztetése zajlik. Ezt követően a programok (korábbi nevükön: operatív programok) véglegesítése következik. Lehívások csak ezek után történhetnek - tudta meg a növekedés.hu az Európai Bizottság Budapesti Képviseletétől.

A pontosság kedvéért megjegyzendő, hogy az agrárpénzek tekintetében történt egy hosszabbítás, aminek köszönhetően a közös agrárpolitika előző hétéves költségvetése az idén még (azaz 2014-től 2022-ig) érvényes.

Évi ötmilliárd euró többletünk volt

Magyarország a csatlakozás óta a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik, azaz több támogatást kap az EU költségvetéséből, mint amennyit befizet. 

2020-ban Magyarország 1,5 milliárd euróval járult hozzá az EU teljes, 160 milliárd eurós bevételéhez, ami a Magyarországon megtermelt jövedelem mintegy 1 százaléka. Ugyanebben az évben az EU ennél lényegesen magasabb összeggel támogatta Magyarországot:

  • 4,4 milliárd euróval az okos és befogadó növekedést,
  • 1,7 milliárd euróval a fenntartható növekedést, a természeti erőforrásokat.

A helyreállítási alapból már 21 ország kapott

A NextGenEU keretében a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből (RRF) eddig 21 ország kapott kifizetéseket - előfinanszírozásként. Írország nem tartott igányt az előfinanszírozásra.

A Bizottság eddig 26 tagállamtól kapott nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (Hollandiától még nem). Ezek közül 22 tagállam kapott nemzeti tervére pozitív értékelést a Bizottságtól (Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Svédország még nem).

A térségünkben a legnagyobb összeget, 3,7 milliárd eurót Románia hívta le, de Csehország és Szlovákia is jelentős segítséget kapott (915, illetve 822 millió euró), Horvátország pedig a turizmus csökkenése miatt már 818 millió eurót hívhatott le.

Mint arról korábban beszámoltunk, 

Magyarország összesen 7,2 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást igényelt az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből.

Az előirányzott projektek az RRF teljes élettartamát, azaz a 2026-ig tartó időszakot fedik le.

Az alapból a vissza nem térítendő források mellett 9,7 milliárd eurós kedvezményes hitelkeret állna rendelkezésünkre. Ezen túlmenően még több, mint egymilliárd eurónyi összeg jár a NextGeneration EU 672,5 milliárd euró fölötti összegből más magyarországi programokra. 

A közösen meghatározott európai célok teljesítésére fordítható összegekről a jogszabály különösen két területet emel ki:

  • a klímaváltozás miatt szükségessé váló lépésekre az RRF 37 százalékát kell költeni,
  • a digitális átállás finanszírozására pedig a teljes összeg 20 százalékát.

Az összeg másik felét az országspecifikus ajánlások teljesítésére lehet fordítani, amelyeket a Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa határozott meg az egyes tagországok számára.

Magyarország esetében többek között

  • a szociális területre,
  • az oktatásra,
  • a szegregáció csökkentésére,
  • a beruházások irányára,
  • az egészségügyre,
  • az antikorrupciós tevékenységre,
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására,
  • a közbeszerzési anomáliák kezelésére,
  • a döntéshozatali eljárások átláthatóságának biztosítására érkeztek ajánlások.

Az RRF legnagyobb nyertese Olaszország az eddig kapott több mint 24 milliárd euró támogatásával, igaz, a gazdasági visszaesés itt volt a legnagyobb a turizmus és a vendéglátás kiesése miatt.