Egy ukrán pap az oroszoknak kémkedett az ukrán katonák hollétéről

Hírek2023. okt. 26.MTI

Tizenöt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy bíróság az északkelet-ukrajnai Szumi megyében a Moszkva által kánoninak elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) egy parókiavezető papját hazaárulásért - hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a megyei ügyészség honlapján.

Az ítéletet a sosztkai városi bíróság hozta szerdán, és a börtönbüntetés mellett vagyonelkobzást is elrendelt. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra az elítélt pap nevét.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy miután megkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik alkalmazottja kapcsolatot létesített a pappal.

Utóbbi önként beleegyezett az együttműködésbe, mert "Kreml-párti politikai nézeteket vallott, amelyeket többször hangoztatott is a körülötte lévők körében, beleértve a templomába járó híveket" - írta az SZBU. A pap ukrán katonai létesítményekről és csapatok tartózkodási helyéről tájékoztatta az FSZB-t.

Az ukrán katonai hírszerzés - korábbi híradásokat pontosítva - a Telegramon közölte, hogy nem egy orosz megszállót robbantottak fel az orosz megszállás alá került, Zaporizzsja megyei Bergyanszkban, hanem négyet, és valamennyien az FSZB képviselői voltak.

A közlés szerint az FSZB-sek egy járműben ültek, amelyet a helyi ukrán ellenállás tagjai robbantottak fel még hétfőn.

Az SZBU a Telegramon arról adott hírt, hogy semlegesített egy ellenséges hírszerző csoportot az északkelet-ukrajnai Szumi megyében, amely információkat gyűjtött az ukrán védelmi erők határ közeli helyéről, és továbbította azokat az oroszoknak.

Olekszandr Prokugyin Herszon megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy az elmúlt nap során két helyi lakos vesztette életét - köztük egy 13 éves fiú -, és négy sérült meg orosz támadások következtében a térségben.

Kiemelte, hogy szerdán az orosz erők 51-szer lőtték a megye területét.

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt nap alatt mintegy 810-zel 297 120-ra emelkedett.

Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 29 orosz harckocsit, két légvédelmi rendszert és 17 drónt.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy csütörtöki tévéműsorban elmondta, hogy Ukrajna hamarosan növeli a lőszergyártást állami és magánvállalkozások részvételével, az ehhez szükséges berendezéseket már telepítik az üzemekbe.

Megjegyezte, hogy az állam önerőből nem tudja ezt megoldani, emiatt minél több magáncéget igyekeznek bevonni a gyártásba.