Borúsabb kilábalási forgatókönyvvel számol az IMF - podcast

Hírek2022. feb. 3.Sz.A.

A világgazdaság növekedésének lassulása várható, mivel a gazdaságok ellátási zavarokkal, magasabb inflációval, rekordszintű adóssággal és tartós bizonytalansággal küzdenek. Várhatóan 70 millióval nő a mélyszegénységben élők száma – írja friss elemzésében Gita Gophinat, az IMF főközgazdásza.

A szervezet vezető közgazdászának elemzése szerint a folytatódó globális fellendülésnek több kihívással kell szembenéznie, amikor a világjárvány harmadik évébe lép.

Újabb járványhullám

Az omicron-változat gyors terjedése számos országban újbóli mobilitási korlátozásokhoz és fokozott munkaerőhiányhoz vezetett.

Az ellátási zavarok továbbra sem szűnnek meg, és hozzájárulnak a magasabb inflációhoz, ami az erős keresletből és a megemelkedett élelmiszer- és energiaárakból eredő nyomást tetézi.

Emellett a rekordszintű adósság és a növekvő infláció számos országot korlátoz abban, hogy kezelni tudja az újabb zavarokat.

Egyes kihívások azonban rövidebb ideig tarthatnak, mint mások. Úgy tűnik, hogy az új változat kevésbé súlyos megbetegedésekkel jár, mint a delta-változat, és várható, hogy a fertőzések rekordszintű megugrása viszonylag gyorsan csökken.

Az IMF ezért azzal számol, hogy az omicron 2022 első negyedévében csökkenteni fogja az aktivitást, ez a hatás a második negyedévtől kezdve elhalványul.

Más kihívások és szakpolitikai fordulópontok várhatóan nagyobb hatással lesznek a kilátásokra.

Gyengébb globális növekedési kilátások 

A globális növekedést idén 4,4 százalékra prognosztizáljuk, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb a korábban előrejelzettnél, főként az Egyesült Államokra és Kínára vonatkozó leminősítések miatt.

- Az Egyesült Államok esetében ez az új élénkítő program, a „Build Back Better” költségvetési csomag törvénybe iktatásának gyengébb kilátásait, a rendkívüli monetáris támogatás korábbi visszavonását és a folyamatos ellátási zavarokat tükrözi.

- Kína leminősítése az ingatlanszektor folytatódó megszorításait és a magánfogyasztás vártnál gyengébb élénkülését tükrözi.

- A kínálati zavarok más országok, például Németország esetében is leminősítést eredményeztek.

Majd csak jövőre csökkenhet a magas infláció

Várakozásaik szerint a globális növekedés 2023-ra 3,8 százalékra lassul. Ez 0,2 százalékponttal magasabb, mint a 2021. októberi WEO-ban szereplő érték, és nagyrészt a növekedést jelenleg hátráltató tényezők visszaszorulásának köszönhető.

Az idei inflációs előrejelzést felfelé módosította az IMF, mert mind a fejlett, mind a feltörekvő gazdaságokban emelkedett az inflációs nyomás, és várhatóan hosszabb ideig fenn is marad. Feltételezve, hogy az inflációs várakozások stabilak maradnak, az infláció 2023-ban várhatóan mérséklődik.

Még ha a fellendülés folytatódik is, az országok kilátásai között továbbra is aggasztó eltérések mutatkoznak. Míg a fejlett gazdaságok az előrejelzések szerint idén visszatérnek a járvány előtti trendhez, addig több feltörekvő és fejlődő gazdaságban középtávon jelentős kibocsátáscsökkenés várható.

A szélsőséges szegénységben élők száma a becslések szerint 2021-ben mintegy 70 millióval magasabb lesz a járvány előtti trendeknél, ami több évvel visszavetné a szegénység csökkentésében elért haladást.

Az IMF előrejelzésének részleteiről Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend Fm műsorában beszélt.