Háború: az oroszok most megtorolták az ukrán csapásokat - több mint kétszázan meghaltak

Hírek2023. jan. 5.D.J./MTI

Ez történt a háború 315-dik napján:

- Az a HIMARS sorozatvető, amellyel az ukránok csapást mértek Makijivkára, megsemmisült egy megtorló csapásban - közölte szerdán Szergej Szevrjukov altábornagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnöksége vezetőjének első helyettese. Az altábornagy azt mondta: a druzskivkai vasútállomás közelében végrehajtott rakéta- és légicsapások megsemmisítettek további négy HIMARS-t, négy RM-70 Vampire sorozatvetőt,

több mint 800 hozzájuk való lőszert, nyolc járművet, valamint megöltek több mint kétszáz ukrán "nacionalistát" és külföldi "zsoldost".

- Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok Bradley harci járművek Ukrajnába küldését fontolgatja. Ezeket a páncélozott járműveket az 1980-as évek közepe óta használta az amerikai hadsereg a csapatok szállítására.

- Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője szerint a nagyrészt lerombolt Bahmut körüli heves harcok el fognak húzódni, az ostrom kimenetele pedig bizonytalan, mivel az oroszok fokozatosan haladnak előre.

- Az ukrán erők csapást mértek egy orosz ideiglenes katonai bázisra Zaporizzsja megyében, aminek következtében mintegy 80 orosz katona meghalt vagy megsebesült - írta szerda esti jelentésében az ukrán vezérkar.

- Az ukrán katonai vezérkar közölte, hogy Oroszország hét rakétacsapást, 18 légicsapást és több mint 85 támadást intézett az elmúlt 24 órában három városban – Kramatorszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – a polgári infrastruktúra ellen.

- Azután, hogy ukrán források az elmúlt hetekben többször is megerősítették, hogy Moszkva hamarosan újabb offenzívára készül, Kijev bejelentette:

az orosz támadások kereszttüzében álló Ukrajna is nagyszabású offenzívát tervez tavaszra, a leghevesebb harcok márciusban várhatók.

"Célunk, és el is fogjuk érni, hogy visszatérjünk az 1991-es határokhoz, hiszen Ukrajnát a nemzetközi jog minden alanya elismeri" - hangsúlyozta Kirilo Budanov az ukrán katonai hírszerzés főnöke.

- Klaus Iohannis román elnök azt kérte ukrán kollégájától, Volodimir Zelenszkijtől, hogy Kijev találjon gyors megoldást Bukarestnek az ukrán kisebbségi törvénnyel kapcsolatban kifejtett aggodalmaira - közölte szerdán a román elnöki hivatal. Klaus Iohannis részletesen kitért az ukrán kisebbségi törvényre, amellyel kapcsolatban Bukarest és az ukrajnai románok is aggodalmukat és elégedetlenségüket fejezték ki.

- A Patriot amerikai légvédelmi rakétarendszerek hamarosan megérkeznek Ukrajnába, átadásuk előkészítése már megkezdődött - jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

- Hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszútávú hajózásra indult az Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt - jelentették szerdán az orosz hírügynökségek.

Az ünnepélyes eseményen videókonferencia formájában részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki köszönetet mondott az orosz hadiipari komplexum szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. A fegyvert az elnök a világon egyedülállónak nevezte. Hozzátette, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját.