Egyre több embernek kell mellékállást vállalnia Németországban

Hírek2020. jan. 23.Növekedés.hu

Pénzügyi nehézségei miatt Németországban több mint 3 millió ember vállal havi kevesebb, mint 450 euró (mintegy 150 ezer forint) bérrel járó, részmunkaidős mellékállást, olvasható a dw.com hírportálon.

További 345 400 embernek van két olyan állása, amely után társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetni. Közel 260 700 fő két vagy több részmunkaidős feladatot lát el.

A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség szerint a több állást vállaló emberek száma egy év alatt 123 ezer fővel nőtt és arányuk megközelítette a 4 százalékot.

Egy szakszervezet közeli alapítvány, a Hans-Böckler Foundation szerint a több munkát vállaló emberek 53 százaléka pénzügyi nehézségek miatt folyamodik ehhez a megoldáshoz.

A Baloldal (Die Linke) nevű párt parlamenti képviselője, Sabine Zimmermann a folyamat kezelésének „első lépéseként” a jelenleg 9,35 euró (mintegy 3 150 forint) minimális órabér 12 euróra történő emelésére szólított fel.

Egyre több ember számára kevés az egy állásban megkereshető jövedelem

mondta. Javasolta azt is, hogy az olyan, rendszerint alacsony bérezésű munkákat, mint az átmeneti időre szóló megbízatások és az ésszerűtlen, határozott idejű szerződések, szüntessék meg.