Tíz trend, amely meghatározza idén a vállalatok jövőjét

Elemzések2020. jan. 23.Növekedés.hu

A McKinsey Global Institute (MGI) 10 szempontból ad bepillantást a világ változásaiba a 2019-es kutatások alapján. Hogyan jutottunk ide, és hová tartunk?

Az átalakuló összekapcsolt világ

A globalizáció miatt a világ egyre „zsugorodik”, mivel az emberek és a kereskedelem egyre inkább összekapcsolódnak. Egyes jelek a globalizáció új szakaszára mutatnak, amely az előző évekhez képest eltérő eredményekhez vezethet.

1. Változó globalizáció

A globális export alapvetően változik. Bár az áruk kereskedelmi volumene is növekedett, egyes szolgáltatásoké háromszor olyan gyorsan nőtt. Az összetett éves növekedési ráta (CAGR, 2007-2017) a különböző ágazatokban a következő:

Szektor

Globalális CAGR (% of GDP)

Telekom és IT szolgáltatások

7.8%

Üzleti szolgáltatások

5.3%

IP díjakkal kapcsolatos szolgáltatások

5.2%

Összes szolgáltatás

3.9%

Utazási szolgáltatások

3.7%

Pénzügyi és biztosítási szolgáltatások

3.2%

Összes áru

2.4%

Közlekedési szolgáltatások

1.7%

Ezek komoly hatást gyakorolnak azokra az iparágakra és országokra, amelyek érintettek az áruk és szolgáltatások kereskedelmi volumenének eltolódásában.

Ázsia a globális gazdaság korszakába lép.

2. Ázsia felemelkedése

Az Ázsiában és Ázsiával folytatott kereskedelem növekszik, és semmi jelét nem mutatja a lassulásnak.

A régió gazdasági hatalma gyorsan növekszik, és a magasabb rendelkezésre álló jövedelem miatt a fogyasztás is emelkedik.

Kínában egy új dinamika figyelhető meg.

3. Kína változó kapcsolatai

Más fejlett nemzetekhez képest Kína gazdasága viszonylag zárt.

Az ország egyre inkább a belföldi fogyasztásra helyezi a hangsúlyt és kereskedelemben, technológiában, tökében kevésbé kíván függeni más országoktól.

Ugyanakkor a világ többi része egyre inkább ki van téve Kínának ugyanezeken a területeken - és az ilyen egyenlőtlen elkötelezettség mindenre hatást gyakorol, a pénzügyi piacoktól kezdve a technológia áramlásán át az innovációig.

A technológia és a munka jövője

Az új technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, új lehetőségeket teremtenek, de kérdéseket vetnek fel a munka jövőjével kapcsolatban, földrajzi viszonylatban és a nemek tekintetében is.

4. Digitalizálódó India

Mivel az eszközök és az adatok költségei csökkennek, a digitális technológiák rohamosan terjednek Indiában – az ország szorosan versenyez Kínával a legnagyobb digitális népességért az okostelefon tulajdonosoktól kezdve a közösségi média felhasználókig.

A digitális technológiák tömeges elterjedése várhatóan jelentős gazdasági értéket adhat az indiai gazdaság számára.

Digitális szektor

Jelen gazdasági érték

Maximum lehetséges érték (2025 becslés)

Alapvető digitális szolgáltatások

pl. IT üzleti folyamatok menedzsmentje

$115 milliárd

$250 milliárd

Új digitalizálódó szektorok

pl. pénzügyi szolgáltatások

<$1 milliárd

$170 milliárd

A vállalatok világszerte integrálják az új technológiákat - megváltoztatva ezzel a munka jellegét.

5. A munka új földrajza

2030-ra az USA-ban a tehetségek és beruházások néhány régióra koncentrálódnak - a foglalkoztatás növekedésének 60% -a mindössze 25 központból származik majd.

Az alábbi térkép azt mutatja, hogy az USA egyes területein hány százalékkal emelkedhet a munkahelyek száma 2017 és 2030 között:

Csak néhány helyen várható 2030-ig kétszámjegyű potenciális nettó foglalkoztatásnövekedés. Ugyanakkor minden régiónak egyedi kihívásokkal kell szembenéznie a következő évtizedben.

6. Az automatizálás hatása a nemekre a munkahelyen

Globális szinten a nők és a férfiak 2030-ig hasonló kockázatnak vannak kitéve, hogy az automatizálás miatt elveszítik munkájukat.

 • Nők: 107 millió TME*
 • A nők foglalkoztatásának aránya, 2017: 20%
 • Férfiak: 163 millió TME*
 • A férfiak foglalkoztatásának aránya, 2017: 21%

* TME: teljes munkaidős egyenérték

Noha az automatizálás korában mindenkinek alkalmazkodnia kell, a nőknek még több akadállyal kell szembenézniük. Ők mintegy 1,1 milliárd órát töltenek fizetetlen háztartási-gondozási munkával, ez majdnem háromszorosa a férfiakénak (400 milliárd óra).

A nők gyakran alacsonyabban fizetett vagy férfiak által dominált foglalkozásokban dolgoznak. Ezenkívül sok nő kevésbé fér hozzá a digitális technológiákhoz és korlátozottabban tud részt venni az oktatásban. Ezek a tényezők megnehezítik a nők számára, hogy „felzárkózzanak” és áthidalják az automatizálás okozta szakadékot.

Egyenlőtlenségek és bizonytalanságok

Nyilvánvaló, hogy míg a technológia lehetőségeket generál, új társadalmi kihívásokat is felvet. Az alacsony és közepes jövedelmű háztartások stagnáló jövedelmekkel, magasabb adóssággal és növekvő alapköltségekkel néznek szembe.

7. A munkából származó jövedelem csökkenése

Az Egyesült Államokban a munkából származó jövedelem évek óta csökken, ám e csökkenés ¾-e 2000 óta következett be. 

A stagnáló jövedelmek kevesebb vásárlóerőt jelentenek, miközben az alapvető költségek meredeken emelkednek.

8. A fogyasztási költségek változása

A globális egyenlőtlenségi rés csökkent, de a fejlett gazdaságokon belül valójában megnőtt. A technológia és a globalizáció sok terméket olcsóbbá tett.

Az alapköltségek, mint például az oktatás, a lakhatás és az egészségügy, azonban jelentősen emelkedtek az elmúlt évtized inflációs rátájához képest:

A stagnáló bérek, magasabb alapvető költségek miatt sok érett gazdaságban kevesebb lett a szabadon felhasználható jövedelem.

Változó üzleti világ

A globális trendek drasztikusan befolyásolják a vállalatok versenyképességét, világszerte átalakítva a vállalati dinamikát.

9. Vállalati szupersztárok

Mindössze két évtized alatt a gazdasági nyereség eloszlása ​​egyre egyenlőtlenebb. A vállalatok felső 10% -a (bevétel > 1 milliárd dollár) a teljes nyereség egyre nagyobb hányadát viszi el, míg az alsó 10% vesztesége növekszik.

Átlagos profit társaságonként, 1995-1997

Felső 10%: 0,85 milliárd USD

Alsó 10%: - 1,02 milliárd USD

Átlagos profit társaságonként, 2014-2016

Felső 10%: 1,36 milliárd USD

Alsó 10%: - 1,56 milliárd USD

Lényegében az alsó 10% annyit értéket veszít, mint amennyit a felső 10% termel és ez az elmúlt 20 év alatt csak fokozódott.

10. Latin-Amerika hiányzó középrétege

Latin-Amerika szemlélteti legjobban a „virágzó” és a „túlélő” vállalati tendenciát. A hasonló gazdaságokhoz képest a latin-amerikai országokban hiányoznak a közepes méretű vállalatok, amelyek több mint 50 millió dollár bevételt realizálnak. Latin-Amerikában 65 vállalat jut 1000 milliárd dollár GDP-re, míg a referenciaérték 100 vállalat.

Míg Ázsia részesedése a legnagyobb cégekből széles körben eloszlik az országok között, a latin-amerikai vállalkozások elmaradtak.

Mit tartogat a jövő?

A vezetőknek alkalmazkodniuk kell az átalakuló új korszakhoz és ezt gyorsan meg kell tenniük.

A 21. századi céggé válásukhoz 10 kritikus kérdést kell feltenniük arról, hogyan működjenek az egyre összetettebb világban:

 1. Mi a küldetésünk és célunk, mint vállalat?
 2. Mennyire haladjunk túl a részvényesi kapitalizmuson? Mennyire vagyunk felelősek a különböző érdekelt felekkel szemben?
 3. Ki részesül gazdasági sikerünkből? Hogyan?
 4. Mennyi az időhorizont a gazdasági siker és hatás kezelésére?
 5. Mi a felelősségünk a munkaerőnkkel szemben, különös tekintettel a munka jövőbeli következményeire?
 6. Hogyan tudjuk felelősségteljesen és etikusan felhasználni az adatokat és a technológiát?
 7. Milyen törekvéseink vannak a befogadás és a sokféleség szempontjából?
 8. Mi a felelősségünk az üzleti tevékenységünket érintő társadalmi és fenntarthatósági kérdésekben és azon túl?
 9. Milyen felelősséggel tartozunk a platformok, ökoszisztémák, ellátási és értékláncok résztvevői, valamint a társadalomra gyakorolt ​​hatásuk tekintetében?
 10. Hogyan kell kezelnünk a versenyképesség, hozzájárulás és működés globális és helyi (beleértve a nemzeti) követelményeit és következményeit?

A fenti 10 pont szerint a globális trendek alapvetően megváltoztatják jövőnk menetét. Hatásuk nagyban eltérő lehet a demográfia és a régió függvényében. Mindenkinek - az üzleti vezetőknek, a politikai döntéshozóknak és az egyéneknek világszerte - alkalmazkodniuk kell az átalakulóban lévő világhoz.