Németország is küzd a munkaerőhiánnyal

Hírek2019. dec. 17.Növekedés.hu

Angela Merkel német kancellár heti podcast üzenetében figyelmeztetett: az országban a szakképzett munkaerő hiánya a cégeket arra kényszerítheti, hogy máshová költözzenek.

Tudjuk, hogy számos ágazat és vállalat keres szakképzett munkásokat. Elegendő szakember nélkül az üzleti tevékenység nem lehet sikeres. Ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elegendő számú felkészült munkavállalót toborozzunk. Ha nem tesszük, a vállalatoknak kell máshová költözniük, amit természetesen nem szeretnénk.

A kancellár figyelmeztetése a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek közelgő berlini csúcstalálkozója előtt látott napvilágot. 

Németország a szakemberhiányt „saját határain belül a lehető legtöbb ember számára nyújtott, megfelelő színvonalú oktatással kívánja orvosolni” – fogalmazott a kancellár. Egyidejűleg Berlin más EU-tagállamokból és messzebbről is megpróbál felkészült embereket hívni Németországba. 

Az EU-tagállamokból jelenleg 2,5 millió ember dolgozik Németországban.

Ez azonban önmagában nem elegendő, ezért kell szakmunkásokat keresnünk az EU-n kívüli országokból is

szögezte le Angela Merkel. 

A 2020 március 1-jén életbe lépő Szakmunkás Bevándorlási Törvény célja, hogy megkönnyítse a felkészült munkavállalók EU-n kívüli országokból történő toborzását. 

A közeli csúcstalálkozó azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan valósíthatóak meg legjobban a szakmunkások bevándorlásáról szóló törvény rendelkezései. A résztvevők várhatóan egy nyilatkozatot fogadnak el, amelynek tervezetét egy német sajtócsoport, a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) már közzétette. A dokumentum a vízumkérelmek gyorsított feldolgozása céljából egy központi szervezet létrehozását és az ügyintézői létszám bővítését kezdeményezi. Javasolja a német nyelvtanfolyamok körének kibővítését annak érdekében, hogy az érkező munkások már otthonaikban megszerezhessék a szükséges nyelvtudást. 

Németországnak leginkább elektromérnökökre, vasipari szakmunkásokra, mechatronikai mérnökökre, szakácsokra, ápolónőkre, IT-szakértőkre és szoftverfejlesztőkre van szüksége. A kormány azt vizsgálja, hogyan csábíthat az országba felkészült szakembereket mások mellett Mexikóból, a Fülöp Szigetekről, Brazíliából, Indiából és Vietnamból. 

Hubertus Heil munkaügyi miniszter igyekszik eloszlatni a bevándorlástól tartó lakossági csoportok aggodalmát. Az  Augsburger Allgemeine munkatársának azt nyilatkozta, hogy a toborzási folyamat „nem tömegek ellenőrizetlen érkezéséről szól, hanem olyan szakképzett emberek bevonásáról, akikre nagy szükségünk van, hogy országunk a jövőben is gazdaságilag erős maradhasson.”