Ekkora kárt okozhatnak az olaszországi gyárbezárások a magyar gazdaságnak

Hírek2020. ápr. 23.Növekedés.hu

Az olasz gazdaság leállása – annak időtartamának függvényében – érdemi hatással lehet a magyar gazdaság működésére is. Kiemelt kockázatnak tekinthető a hazai termelésben felhasznált alapanyagok, alkatrészek és félkész termékek olaszországi beszállítóinak tevékenységét övező bizonytalanság – derül ki a KSH elemzéséből. A mezőgazdasági termékek közül pedig a nyerstej és a bárány exportját érintheti leginkább az olasz feldolgozóipar leállása.

Olaszország a termék külkereskedelmi adatok alapján az exportban a 2., míg az importban a 8. legjelentősebb külkereskedelmi partnere Magyarországnak.

Importkitettség

Az olasz gazdaság leállása esetén a magyar külkereskedelem importnak való kitettsége főként a jármű- és a gépipar, a textil- és a gyógyszeripar esetében jelentős - olvasható a KSH elemzésében.

A magyar árutermelő ágazatok termelési képessége szempontjából kiemelt kockázatnak tekinthető a termelésben felhasznált alapanyagok, alkatrészek és félkész termékek olaszországi beszállítóinak tevékenységét övező bizonytalanság. Ezen termékcsoportok együttesen a teljes import 64 százalékát teszik ki, ezért jelentős a hazai termelés ilyen irányú kitettsége.

Exportkitettség

Az exportra termelő ágazatok Olaszország felé való kitettsége elsősorban a járműipart, az elektronikai ipart, a mezőgazdaságot, a gyógyszer- és az élelmiszeripart érinti. Az exportra termelő ágazatok teljesítményét is érdemben befolyásolhatja az olasz gazdaság árutermelő ágazatainak beszállítóiként működő hazai vállalatok esetleges keresletkiesése.

Ezen termékcsoportok együttesen az Olaszországba irányuló teljes export 51 százalékát teszik ki, így a hazai termelés ilyen irányú kitettsége is jelentős.

Mezőgazdaság

Az olasz feldolgozóipar leállása két mezőgazdasági termék, a nyerstej és a bárány exportját érintheti leginkább.

A nyerstej vonatkozásában az olasz feldolgozók leállása súlyos piaci összeomlást okozhat. Az Olaszországba irányuló tej- és tejtermékexport jelentős mennyiségű, 2019-ben 24, míg a sajt- és túróexportunk 31 százaléka oda került.

Forrás:KSH

Az élőjuhexport átlagosan 80 százalékának Olaszország a célállomása, ahová elsősorban bárányt szállítunk. Az élő bárány exportjában Olaszország szerepe így még fontosabb, bár részesedése a 2015-ös 92-ről 2019-re 83 százalékra csökkent.

Forrás:KSH

Pár hete írt arról a Növekedés.hu, hogy megindultak az első magyar bárányszállítmányok Olaszországba, ahová a hazai juhágazat a legtöbb állatot értékesíti a húsvéti időszakban. Bár a járvány miatt sok olasz húsbolt bezárt, a nagy vágóhidak működnek, a húsokat pedig az üzletláncokban terítik.