Eladja legendás tihanyi üdülőjét az újságírószövetség

Hírek2021. jan. 23.H. É.

Maratoni küldöttközgyűlésen, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége életében valószínűleg példátlan, 9 órás vita után úgy döntött, hogy értékesíti tihanyi üdülőjét - erről hírlevélben tájékoztatta a tagságot a napokban Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Mint fogalmazott, ezzel a sok szempontból kényszerű lépéssel a szövetség életében két korszak is lezárul: egyrészt a tihanyi nyaralásoké és rendezvényeké, amelyekhez az elmúlt évtizedekből sokaknak fűződnek szép emlékei, másrészt az eladásról több mint két éve folyó, konfliktusokkal terhelt vitáé.

Tihany ügyében, mint írta, lehetetlen minden érdekeltet megnyugtató megoldásra jutni, ezért nem is volt más választásuk, mint a legkisebb kockázattal járó, vagy ha úgy tetszik, a legkevésbé rossz opció kiválasztása. Szerinte a küldöttgyűlés pontosan ezt tette. Jelezte: az érvényes alapszabályi rendelkezések alapján a bevételt fő szabályként ingatlanvásárlásra kell fordítani - szándékaik szerint olyan módon, hogy a megvásárolt ingatlanok folyamatosan bevételt termeljenek, és a tagdíjak mellett ebből a befolyó bevételből lehessen a MÚOSZ működését illetve szolgáltatásait finanszírozni.

Hozzátette: a legerősebb garanciák mellett a legtöbb hozamot ígérő befektetési lehetőségeket pályázati úton fogják kiválasztani, az elnökség következő feladata ennek a pályázatnak az előkészítése és lebonyolítása, illetve egy befektetési szabályzat elkészítése lesz. A küldöttgyűlésen elhangzottak szerint elképzelhető, hogy a bevételből bérlakásként hasznosítható lakásokat, illetve egy-két nyaralóapartmant vásárol a MÚOSZ, az ingatlanok kiadásából származó bevételeket pedig küldöttgyűlési határozattal felosztják a szakmai (például szakosztályi), a szociális és az egyéb tevékenységeink, valamint a tartalékképzés között.

A media1.hu értesülései szerint 

jelenleg három érvényes ajánlattal rendelkezik a MÚOSZ, a legmagasabb 900 millió, a következő 885 millió, a harmadik 870 millió forintról szól.

A küldöttgyűlés most úgy határozott szombaton, hogy a legmagasabb ajánlatot tevő ajánlatot fogadja el első helyen, és ha netán a 900 milliós ajánlattevő visszalépne, akkor következik a 885 milliós, majd ha netán ő sem fizetne, akkor a harmadik helyezett következik.

a MÚOSZ korábban megpróbálkozott azzal is, hogy megnyitotta az üdülőt külső vendégek előtt is (interneten keresztül bárki foglalhatott szobát), de ettől sem vált pénzügyileg fenntarthatóvá a létesítmény gazdálkodása. Hargitai úgy tájékoztatta a portált, hogy

az üdülő fenntartása, ha nyitva van, amortizációval együtt minimálisan 23 millió forint, de még zárva is évi 5 millió forint a rezsije, és ehhez jön még mintegy 11 millió forint éves amortizáció. Az üdülő folyamatosan veszteséget termel a MÚOSZ számára, ráadásul a a MÚOSZ tavaly, a koronavírus járvány miatt elvesztette budapesti székházában a bérlőinek mintegy felét, és a budapesti irodapiac kilátásai alapján a következő években nem lesz lehetőség ezeknek az irodaterületeknek az újbóli kiadására, ami önmagában éves léptékben 12 millió forinttal csökkenti a MÚOSZ bevételeit.

Emiatt az is komoly erőfeszítésekbe fog kerülni, hogy a VI. kerületi székház ne váljon veszteségforrássá.