Minimálisra szorulhat vissza az eddigi jelentős benzinturizmus

Hírek2022. júl. 6.Növekedés.hu

Az ipar kibocsátása 1,4 százalékkal nőtt havi szinten májusban. Az éves volumenindex a munkanaphatástól megtisztítva 3,4 százalékkal emelkedett az ipar teljesítménye az év ötödik hónapjában - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A részletes adatok egyelőre nem ismertek, a KSH rövid kommentárja szerint „A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt”. Kedvező, hogy a járműipar január után is bővülni tudott éves alapon.

A rövidtávú kilátásokat továbbra is számos bizonytalanság tarkítja - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt az év elején valamelyest enyhülő ellátási problémák, alkatrészhiányok ismét súlyosbodtak, visszafogva az ágazat teljesítményét az elkövetkező hónapokban.

Fontos kérdéssé vált a háború és megnövekedett inflációs adatok nyomán a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzet az üzleti és a fogyasztói bizalom romlása révén a vásárlói oldal is gyengülni látszik.

Pozitívum, hogy a globális növekedés motorja, Kína a legfrissebb mutatók szerint újra magára találhat az elkövetkezendő időszakban. A feldolgozóipar egésze szempontjából az elmúlt időszakban bejelentett jelentős kapacitásbővítések a jelek szerint ellensúlyozhatják a fennálló bizonytalanságokat.

A kiskereskedelem tekintetében havi szinten ugyan csökkent a forgalom májusban, 0,1%-kal. Éves összehasonlításban pedig a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 11,1%-kal emelkedett.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 37,5%-os volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex.

Az év eleji, a GDP 3-4% kitevő fiskális expanzió hatása májusban is jelentkezett: a nem-élelmiszer termékek esetében masszív bővülést láthattunk.

Emellett az üzemanyag-kereskedelem ismét számottevően, közel 40%-kal emelkedett.

Ebben egyrészt az alacsony bázis is közrejátszik, másrészt az üzemanyag-árstop a szomszédos országokból is járművezetők tömegét vonzotta hazánkba májusban is. Végül, de nem utolsó sorban a háború következtében az év ötödik hónapjában Magyarországra érkező ukrajnai menekültek költései is mindhárom termékfőcsoportban komoly hatással bírhattak.  

A jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és az ehhez hozzáadódó év eleji fiskális transzferek a fogyasztás erőteljes bővülését eredményezték.

Emellett a fogyasztók jóval nagyobb arányban költik a beérkező forrásokat termékekre vagy szolgáltatásra, mint megtakarításra. Júniustól vélhetően minimálisra szorul vissza az eddigi jelentős benzinturizmus.

Nyártól a fiskális konszolidáció, a transzferek kifutása és minden bizonnyal az elmúlt két évtized legmagasabb inflációja, ezen belül is az egyik leglényegesebb csoport, az élelmiszerek áremelkedése a fogyasztás lassulását eredményezik - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.