Életveszélyes amerikai bombát találtak Budapesten - így hatástalanították a honvéd tűzszerészek 

Hírek2022. júl. 28.Dajkó Ferenc Dániel

Veszélyes 120 kilogrammos amerikai légibombát találtak Csepelen egy építkezésen. Az orr- és a fenékgyújtó szerkezete is élesítve volt. A helyszínre érkező szakemberek 40 percnyi munkával sikeresen hatástalanították. Képeken mutatjuk, hogyan hatástalanították a veszélyes eszközt a honvéd tűzszerészek.

Máig kerülnek elő bombák

Habár szerencsére hazánk területén jóval több mint fél évszázada nem dúlt háború, időről időre máig előkerülnek veszélyes bombák, robbanószerek. Ezek többnyire építkezéseknél, folyók, tavak környékén, erdőkben bukkannak fel. Még belegondolni is szörnyű, hány bombát szórhattak le a II. világháborúban, hogy még mindig találnak akkoriból származó szerkezeteket. Nagyrészük persze már egyáltalán nem biztos, hogy működőképes állapotban van, de sajnos olyan is előfordul, hogy valóban életveszélyes bombára bukkannak. Épp ezért nagyon fontos, hogy ha valaki ilyet talál értesítse a hatóságokat, mert az ilyen robbanó szerkezeteket csak a képzett tűzszerészek tudják megfelelően kezelni.

Csepelen bukkant elő az amerikai bomba

Legutóbb épp a minap, július 26-án kedden találtak egy újabb II. világháborús 120 kilogrammos, GP-250 típusú amerikai légibombát Csepelen. A bomba ismét egy építkezésen a földmunkák során került elő a Szikratávíró utcában.

Élesítve volt

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred helyszínre kiérkező szakemberei megállapították, hogy a fel nem robbant légibombának mind az orr-, mind pedig a fenékgyújtó szerkezete élesített, valamint, hogy a bomba nem elszállítható állapotú. A tűzszerészek épp ezért a helyszínen hatástalanították. Ennek során a szakemberek eltávolították az említett orr- és fenékgyújtó szerkezetet. Az így szállíthatóvá vált bombát, a Honvédség Központi Gyűjtőhelyére vitték, ahol majd megsemmisítésre kerül.

Nagyobbat is találtak már

A környéket a biztonság érdekében 300 méteres sugarú körben lezárták a tűzszerészi munka idejére. A hatástalanítás 40 percet vett igénybe.

Csepelen egyébként nem most találnak először világháborús bombát. Ez nem meglepő, hiszen mivel fontos ipari központ volt, így kiemelt célpontnak számított az ellenség szemében. Korábban a mostaninál nagyobbak, 250, 500, és 1000 kilogrammos bombák is előkerültek. 

Az eredeti cikk és a helyszínen készült képek elérhetőek a honvedelem.hu-n, ide kattintva.