Sokkoló fotók a Körösről: így nézett ki egy évvel ezelőtt, és most

Elemzések2022. júl. 28.Dajkó Ferenc Dániel

Szívszorító látványt nyújt a Hármas-Körös a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásánál. Az egyébként bővizű folyó a nem duzzasztott szakaszokon tragikus állapotban van. Egyetlen év alatt romlott ilyen drasztikusan a helyzet. Tavaly júliusban még bőségesen volt víz a Körösben. Képeken mutatjuk a sokkoló különbséget.

Idén már a csapadékszegény tél után tavasszal is elmaradtak az igazán nagy esőzések és komolyabb árhullámok se nagyon vonultak le az országon. Az altalaj nem tudott vízzel feltöltődni, a tavakban alig képződött tartalék. Az idei forró, száraz nyár pedig súlyos aszályba taszította Magyarországot és Európa más térségeit. A kontinensen sorra érkeztek a hírek arról, hogy szinte teljesen elapadt a Pó-folyó Olaszországban, vagy hogy veszélyezteti a hajózást az alacsony vízszint a Rajnán.

Sajnos a tragikus helyzet hazánkat sem kerülte el.

Idén már nem csupán a Velencei-tó és néhány mesterséges tározó száradt ki, hanem tavak tömkelegéből tűnt el a víz, patakok, állandó vízfolyások apadtak el és még egy olyan bővizű folyó is ki tudott száradni mint a Tarna.

Mostanra a nagyobb folyóinkon köztük a Dunán és a Tiszán is drasztikusan lecsökkent a vízszint, de a Hármas-Körösön egészen tragikus állapotok uralkodnak. A nem duzzasztott szakaszokon alig maradt víz a folyó medrében.

A Békés megyében Szarvas és Békésszentandrás között található duzzasztómű alatti folyószakaszon pedig szinte teljesen kiszáradt a folyó:

a Hármas-Körösön egészen tragikus állapotok uralkodnak A képeken a Hármas-Körös látható a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásánál 2022 júliusában. Képek forrása: MTI/Rosta Tibor

A helyzet nagyon gyorsan vált ilyen válságossá. Tavaly nyáron még senki sem gondolta volna, hogy egy évvel később így fog kinézni ez a gyönyörű folyó. Pontosan egy évvel ezelőtt nyár közepén ilyen volt a Hármas-Körös a Békésszentandrási duzzasztónál:

A képeken a Hármas-Körös látható közvetlenül a Békésszentandrási duzzasztó alatti szakaszon. A felvételek 2021.július 9-én készültek. Ekkor még nyoma sem volt annak, hogy a Körös veszélyben lenne.
A Hármas-Körös a duzzasztó felett. Gyakorlatilag telítve volt a meder tavaly júliusban.

A Hármas-Körös vízszintje egyébként még sosem volt ilyen alacsony, mint idén. A Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság közleménye alapján a folyón megdőlt az eddigi negatív rekord. 

A képek készítésének a helyén, a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásánal korábban a valaha mért legalacsonyabb vízszint -200 cm volt, 1982. 12. 04-én. Idén július 22-én délután 6 órakor átlépte ezt a szintet a folyó és -201 centiméteres vízállással új negatív rekord született. 

Sajnos a helyzet nem fog javulni, a Körösök vízrendszerében kialakult kedvezőtlen hidrológiai viszonyok és az aszály tovább rontják a helyzetet, így további vízszintesés várható a folyón. A nem duzzasztott vízterekben folyamatos vízszintcsökkenés tapasztalható.

Nyáranta egyébként jellemző, hogy vízszűkében vannak a Körös-völgyben a folyók. Ilyenkor máskor is jellemző az apadás, de ilyen extrém mértéküre, mint idén nem volt példa azóta, hogy mérik a folyó vízszintjét. 

Fontos kiemelni, hogy a duzzasztóművek rengeteget javítanak a helyzeten. Azok nélkül kis túlzással idén teljesen eltűnt volna a folyó. Ez pedig jól mutatja, hogy hosszútávon nagyon fontos a folyók duzzasztása.