Elismerték az Erste Csoport kiállását a genderegyenlőség érdekében - Helyet kapott a Bloomberg GEI indexben

Hírek2021. jan. 27.Növekedés.hu

A Bloomberg Gender Egyenlőségi Indexben (GEI) az esélyegyenlőség iránt elkötelezett tőzsdei társaságok kapnak helyet. Az Erste Csoport továbbra is az egyetlen osztrák cég a Bloomberg GEI indexében, és egyike a mindössze négy közép-európai székhelyű vállalatnak, illetve a DACH-régiót (Németország, Ausztria, Svájc) képviselő 20 társaságnak. Az Ersténél a munkahelyi esélyegyenlőség szorosan köthető a befogadó alapelvekhez, amelyek az 1819-es alapítása óta formálják a bankot.

A Bloomberg Gender Egyenlőségi Indexben (GEI) az esélyegyenlőség iránt elkötelezett tőzsdei társaságok kapnak helyet. Az Erste Csoport továbbra is az egyetlen osztrák cég a Bloomberg GEI indexében, és egyike a mindössze négy közép-európai székhelyű vállalatnak, illetve a DACH-régiót (Németország, Ausztria, Svájc) képviselő 20 társaságnak. Az Ersténél a munkahelyi esélyegyenlőség szorosan köthető a befogadó alapelvekhez, amelyek az 1819-es alapítása óta formálják a bankot.

Az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) egyike annak a 44 országban működő 380 társaságnak, amelyet beválogattak a 2021. évi Bloomberg Gender Egyenlőségi Indexbe. Az itt szereplő társaságok 11 iparágat képviselnek az autóipartól a bankszektoron át a szolgáltató ágazatokon, a gépgyártáson és az építőiparon keresztül a kiskereskedelemig.

A GEI rendszerében meghatározott nemekkel kapcsolatos mutatók közlésével a 2021. Bloomberg Gender Egyenlőségi Indexben szereplő vállalatok átfogó képet mutattak a munkahelyi nemek közötti egyenlőség terén tett erőfeszítéseikről és azokról a közösségekről, amelyekben működnek, magasra téve a mércét az adott iparágban működő többi társaság számára. Az Erste Csoport azért került be az idei indexbe, mert meghaladta a Bloomberg küszöbértékét, vagyis az indexben meghatározott öt pillér mindegyikében jelentős teljesítményt és magas szintű közzétételt mutatott.

"Nagy megtiszteltetés az Erste Csoport számára, hogy sorozatban harmadik éve kerülünk be a Bloomberg Gender Egyenlőségi Indexbe. A genderegyenlőség egyre nagyobb jelentőséggel bír a vállalatok és a befektetők számára egyaránt. Újbóli szereplésünk az indexben ugyanakkor további ösztönzést jelent számunkra, hogy még jobbak legyünk ezen a területen, hiszen sok még a tennivaló. Jelenleg a vezetői pozíciók 40 százalékát nők töltik be a bankcsoport egészét tekintve, a célunk pedig az, hogy elérjük az egyenlő arányt"

– mondta Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója.

"A Bloomberg GEI nem csak az általunk megtett konkrét lépéseket értékeli, hanem az átláthatóságnak azt a fokát is, amivel összegyűjtjük és megosztjuk a sokszínűséggel kapcsolatos adatainkat és mutatóinkat. A legújabb értékelés szerint jelentős javulást sikerült elérünk ezeken a területeken. Nagyon büszke vagyok erre, meggyőződésem, hogy létfontosságú a sokszínűség-menedzsment terén az adatalapú és transzparens megközelítés. Színesebbek és jobban vagyunk azáltal, hogy széles skálát ölelünk fel a nemi sokszínűség terén, illetve az élet egyéb területein is. Természetesen a Bloomberg GEI indexbe való bekerülésünk komoly motivációt jelent a megkezdett út folytatására"

– jelentette ki Julia Valsky, az Erste Csoport Diversity Management vezetője.

A GEI globális szabványt állít a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos intézkedések mérésére

A GEI-index átláthatóságot biztosít a tőzsdén jegyzett társaságok esetében a genderegyenlőséggel összefüggő gyakorlatok és irányelvek terén, és megnöveli a befektetők rendelkezésére álló ESG-szempontokra (környezeti és társadalmi hatások, vállalatirányítási megközelítés) vonatkozó adatok mennyiségét. A széleskörű és átlátható GEI-pontrendszer számítási módszertana lehetővé teszi a befektetők számára a vállalati teljesítmény kiértékelését és az iparági peer-csoportokon belüli összehasonlítását. A referenciamutató öt pilléren méri a genderegyenlőséget az adott iparágon belül: női vezetői és tehetséggondozási lehetőségek, egyenlő javadalmazás és nemek szerinti egyenlőség a javadalmazás terén, befogadó kultúra, a szexuális zaklatást kezelő politika, és a nőket támogató márkaimidzs.

"A 2021. évi GEI indexben szereplő vállalatok folyamatosan bővítik az ESG-adatok halmazát, így most már a befektetők által megkövetelt gender-vonatkozású információk is szerepelnek kimutatásaikban. Az ilyen adatok közzétételére irányuló elkötelezettségük tovább erősíti a befogadás gyakorlatát és az átláthatóságot a piacokon"

– jelentette ki Peter T. Grauer, a Bloomberg elnöke.

A nemek közötti egyenlőség az Erste alapítása óta követett egyik alapelve

Az Erste Csoport a sokszínűséget és a befogadást vállalati stratégiája szerves részének tekinti, és az ezirányú elkötelezettségét világosan meg is fogalmazza a Célkitűzéseink című dokumentumban és a vállalat Etikai kódexében. A bécsi központú bankcsoport aktívan elősegíti a diszkrimináció- és zaklatásmentes munkahelyi környezet kialakítását, emellett nemre, korra, fogyatékosságra, családi állapotra, nemi irányultságra, bőrszínre, vallási vagy politikai meggyőződésre, etnikai háttérre, nemzetiségre, vagy a munkavállalással össze nem függő bármely más szempontra való tekintet nélkül értékeli mindegy egyes ember munkáját és értékét.

Az Erste Csoport kezdeményezések egész sorát hajtotta végre annak érdekében, hogy a menedzsment körében növekedjen a nők száma. Az Erste Csoport egészét tekintve a nők aránya a vezetői pozíciókban jelenleg 40 százalékot tesz ki. A 2021. évre és azt követő időszakra szóló célkitűzéseink között szerepel, hogy tovább növeljük a nők számát a felsővezetésben, valamint minden piacunkon fejlesszük a bankcsoporton belül a női tehetségállományt és utódlási lehetőségeket.

Ausztriában az Erste Women’s Hub elnevezésű munkatársi közösségi csoport folyamatosan szervez alapvető fontosságú kezdeményezéseket, például pénzügyi ismeretek terjesztését nőknek, virtuális hálózatépítési formátumok kidolgozását, valamint új fórumokat alakított ki a szülők közötti információcsere érdekében, hiszen a járvány folytán kialakult környezetben a szülők gyakran kihívásokkal kerülnek szembe a home office és a digitális oktatás feladatainak összehangolásakor.