Elképesztő optimizmus van a világban - Ha vannak, most valósítsa meg céges terveit

Hírek2018. jan 19.Növekedés.hu

Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük ugyanakkor a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben.

„A Deloitte Private felmérése során 30 ország közel 1900 vezetőjét kérdeztük meg, akik többsége kedvezően ítéli meg a magánvállalkozások helyzetét és a jövőbeni kilátásaikkal kapcsolatban is optimisták. A kutatásban megkérdezettek közel kétharmada bizakodó a következő két évvel kapcsolatban” – mondta el Kóka Gábor, a Deloitte Private magyarországi vezető partnere.

A társaságok többsége növekvő bevétellel és profittal számol, miközben csökkenést a forgalom kapcsán 5, a nyereség esetében pedig 7 százalékuk prognosztizál. A pozitív jövőképet jelzi, hogy a vállalkozások többsége 25 százalékos, vagy annál nagyobb mértékű bevételnövekedést vár 2018-ban.

Régió-specifikus kockázatok

Az általános optimizmus ellenére a Deloitte Private felmérése során megkérdezett cégek 53 százaléka, főként az amerikai kontinensen működő vállalatok, hazai piacukon az üzleti tevékenységükkel kapcsolatban a bizonytalanság növekedésére számít. A vállalatok növekedésére fenyegető hatásként a megkérdezettek többsége az anyaországban tapasztalható bizonytalan gazdasági kilátásokat és a nyersanyagárak, illetve egyéb működési költségek, mint például az energia árának emelkedését nevezte meg. Ez utóbbi szempont elsősorban az ázsiai és csendes-óceáni régió magánvállalkozásai számára jelent kihívást. A megfelelő munkaerő megszerzésének és megtartásának képessége a harmadik helyen szerepelt, amely az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban tevékeny vállalatok számára jelentős nehézséget okoz. Ezt a felmérésben résztvevő cégek 21 százaléka jelölte meg, mint a növekedését veszélyeztető tényezőt. A negyedik helyre pedig az adott iparágban áttörést jelentő technológia, valamint piaci szereplők megjelenése került, amely a társaságok ötöde szerint negatív hatással lehet jövőbeni fejlődésükre, és amelyről 49 százalékuk gondolja úgy, hogy valőszínűleg a következő 2-3 évben be fog következni.

A felmérés során a magyar magánvállalkozások jelentős kockázatként a bizonytalan gazdasági kilátásokat, a gyenge hazai piaci keresletet, a finanszírozás biztosítását, a munkaerő toborzását, a nyersanyagárakat, valamint a működési költségeket említették.

A Deloitte Private kutatása során megkérdezett vezetők többsége egyöntetűen a geopolitikai bizonytalanságot emelte ki, mint növekedést akadályozó tényezőt, de emellett az egyes régiók válaszadói kockázati elemként nevezték meg a devizaárfolyam-ingadozásokat, a gyengülő hazai piaci keresletet, a megnövekedett szabályozási követelményeket és a technológiai költségeket is.

A megkérdezett vállalatok többsége szerint a növekedést hátráltató kockázatokat legfőképp a hatékonyság javításával lehet leküzdeni, amelyet az új termékek és szolgáltatások bevezetése, valamint a meglévő piacok kiterjesztése követ. A külföldi piacokon való megjelenést 20 százalékuk, míg a digitális átállást 19 százalékuk tartja kulcstényezőnek a jövőbeni növekedés szempontjából. A kutatásban résztvevő vállalkozások túlnyomó többsége szerint export bevétele a következő 12 hónapban számottevően nem változik, 10 százalékuk csökkenést, míg 27 százalékuk bővülést vár ezen a területen.

A nemzetközi piacok szerepe meghatározó a bevételszerzésben

A megkérdezett vállalatok közel 90 százaléka szerzi bevétele egy részét külföldi piacokról, míg 43 százalékuk bevételének több mint egynegyede  származik a világpiacon folytatott üzleti tevékenységből. A megkérdezettek 10 százaléka számol a nemzetközi piacokról befolyó bevétel csökkenésével 2018-ban.

„A magyar magánvállalkozások is optimistán tekintenek a 2018-as évre, tőkebefektetésük, profitjuk és bevételük növekedése mellett munkaerejük bővülésére is számítanak. Az üzleti életet befolyásoló tényezők tekintetében ugyan a tavalyihoz képest több bizonytalanságtól tartanak a hazai cégek, a következő két év üzleti kilátásai vonatkozásában kifejezetten bizakodóak. A felmérés során megkérdezett magyar magánvállalkozások többsége ebben az évben is arra számít, hogy bevétele legalább negyede, de akár 40 százaléka is külföldről, legfőkébb Nyugat-Európából érkezik majd” – mondta el Baranyi Gábor, a Deloitte Private igazgatója.

Innováció felgyorsítása technológiai megoldásokon keresztül

A kutatás szerint az informatikai biztonság, az üzleti analitika, a felhő alapú infrastruktúra megoldások, a mobileszközök alkalmazása és a big bata megoldások lesznek a vállakozások számára leginkább meghatározó technológiai trendek 2018-ban, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak üzleti sikerek eléréséhez és az innováció felgyorsításához. A megkérdezettek többsége, 40 százalék szerint a felhő alapú szoftver szolgáltatásokra (SaaS – software as a service) költenek majd, de ugyanilyen arányban hajtanak végre fejlesztéseket az ügyfélkezelő rendszerek (CRM) területén is. Adatelemzéssel és az üzleti folyamatok automatizálásával kapcsolatos beruházásokat a társaságok 38 százaléka tervez idén.

A fúziók és felvásárlások növekedése várható

A tavalyi évre jellemző alacsony M&A aktivitás ellenére a megkérdezett magánvállalkozások közel fele tervezi kiszemelt cégek felvásárlását ebben az évben. A felvásárlások a stratégiai növekedés eszközeként szolgálnak, mivel hozzájárulnak az új nemzetközi piacokra való belépéshez és a meglévő ügyfélkör bővítéséhez, valamint diverzifikálásához is.

A munkaerő-toborzás döntő szereppel bír

A magánvállalatok egyre inkább a tehetséges munkaerő megszerzésére és megtartására fókuszálnak, mivel a technológiának köszönhetően az optimalizált munkafolyamatok mellett a munkavállalók egyre több szabad kapacitással rendelkeznek. A megkérdezett vállalatok fele tervezi, hogy munkavállalói szakmai továbbképzésébe, harmada pedig vezetői tréningprogramokba fektet be az állandó munkaerő-toborzási kihívások leküzdése, a növekvő munkaerőigények kielégítése és a munkavállalók megtartásának fokozása érdekében.

 A Global Perspectives for Private Companies című kutatásról

A Deloitte Private megbízásából a kutatást az OnResearch 2017 augusztusa és szeptembere között végezte el. A felmérésben 30 országból 1882 vállalati felsővezető vett részt. A kutatás során 10 millió és egymilliárd dollár közötti éves árbevételű cégek képviselőit kérdezték a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokról és tervekről. A felmérésben résztvevő társaságok 85 százaléka magántulajdonban van.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.