Ellentámadás keleten: az ukránok lecsaptak egy orosz városra

Hírek2022. júl. 4.D.J.

Ez történt vasárnap az orosz-ukrán háború 130-dik napján:

- Oroszországban az ukrán határhoz közeli Belgorodra rakétacsapást mértek az ukránok, ami miatt mintegy ötven épület rongálódott meg, öt ház pedig teljesen oda lett. Három ember életét vesztette – számolt be róla a régió kormányzója Vjacseszlav Gladkov.

A robbanásokról a világhálóra több videó is felkerült.

- Egész a múlt hétvégéig a luhanszki régióban Liszicsanszk volt az utolsó város, amely még ukrán ellenőrzés alatt állt. Ám tegnap az ukrán erők elismerték, hogy kénytelenek voltak kivonulni, mivel a maradásuknak végzetes következményei lettek volna.

- Az ukrán államfő megfogadta, hogy a nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel vissza fogják szerezni Liszicsanszkot.

Ukrajna nem ad fel semmit – hangsúlyozta esti beszédében Volodimir Zelenszkij.

- Csapás érte a Donyeck régióban található Szlovjanszkot. Hat ember meghalt és húszan megsebesültek – mondta el a város polgármestere. Közben a 150 ezres Kramatorszkban egy rakéta lerombolt egy szállodát.

- Ausztrália több mint 100 millió dollár értékben küld segélyt Ukrajnának. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök felkereste Buchát, Hostomelt és Irpint is, a kijevi régió három városát, ahol az orosz erők korábbi kivonulása óta tömeges gyilkosságok és kínzások nyomait tárták fel.

- Most a hét elején kerítenek sort Svájcban az Ukrajna Helyreállítási Konferenciára, ahol több tucat ország és szervezet fog egyeztetni arról, hogy a háború sújtotta térségekben miképp zajlik majd az újjáépítés.

- Akár csak Kanada az Egyesült Királyság is fontolgatja, hogy a befagyasztott orosz vagyonokat át fogják adni Ukrajnának.

- A New York Times 2014 óta úgy nyolcmillió Ukrajnáról szóló orosz cikket vizsgált meg. A kutatásból kiderült, hogy az idei invázió elindulása óta a vizsgált beszámolókban a nácizmus emlegetése „soha nem látott szintre emelkedett”.

- Fehéroroszország elnöke megerősítette, hogy teljes mértékben támogatják Ukrajna invázióját.

Alekszandr Lukasenko leszögezte, hogy nekik és Moszkvának gyakorlatilag egységes hadserege van.

- Őrizetbe vettek  a törökök egy orosz teherszállító hajót, amely állítólag Ukrajnából lopott gabonával volt megpakolva.