Elon Musk ingyen alapjövedelmet adna minden állampolgárnak

Hírek2019. aug. 11.Növekedés.hu

A Tesla vezér a feltétel nélküli alapjövedelmet támogató demokrata elnökjelölt mellett tette le a garasát, maga is hisz az alapjövedelemben, mint a társadalmi problémák egyik megoldásában.

A Tesla vezérigazgatója szombaton egy egyszerű Twitter-üzenetben állt ki Andrew Yang demokrata elnökjelölt mellett, aki a feltétel nélküli alapjövedelem híve, akárcsak Elon Musk. Eredetileg Yang szintén egy Twitter-bejegyzésében a társadalmi problémák különböző megoldásairól írt, erre válaszolt Musk. 

Elon Musk egyetért a 44 éves, tőkebefektetésekkel foglalkozó Yang álláspontjával, miszerint az Egyesült Államokban előbb-utóbb be kell majd vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet. Az elnökjelölt szerint egyébként a társadalombiztosítás is az állami alapszolgáltatások része lenne, és mindenkinek járna.

Yang elnökként egy általa Szabadság Osztaléknak nevezett összeget – havonta 1000 dollárt – folyósítana minden amerikainak. A programot a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásokra kivetett adóból finanszírozná.

Musk már korábban is kiállt elnökjelöltek mellett: a 2016-os választásokat megelőzően Hillary Clintont támogatta, de Trump hivatalba lépésekor elfogadta a gazdasági tanácsadói posztot, melyet felkínáltak neki.

Hat hónap után azonban kilépett Trump stábjából, mivel nem értett egyet az elnök klímaváltozással kapcsolatos intézkedéseivel.

A feltétel nélküli alapjövedelemre eddig Észak-Európában tettek néhány kísérletet, de csak korlátozott ideig és kisebb körben, de Olaszországban idén tavasszal az egész lakosságra nézve bevezették a fejenként 780 eurós alapjövedelmet. Ami azonban nem feltétel nélküli: a pénz egy speciális kártyára érkezik, és csak egy kis része vehető fel készpénzben, a többiről igazolni kell, hogy albérletre, rezsire és alapkiadásokra költötte az illető.

A jogosultság másik feltétele, hogy a munkaügyi központok által felkínált három munkalehetőségből egyet el kell fogadnia, még akkor is, ha az távolabb esik a lakhelyétől.

Az olaszoknál 4-5 millióan vehetik igénybe huzamosabb ideig az alapjövedelmet. A kezdeményezés a most boruló kormánykoalíció egyik pártja, az 5 Csillag Mozgalom tűzte zászlajára, így kérdés, hogy a kormány bukása után folytatódhat-e az alapjövedelem.