Nagy veszteségek a tőzsdéken Trump új büntetővámjának hírére

Hírek2019. aug. 2.MTI

Donald Trump amerikai elnök a Kínának beígért 10 százalékos büntetővám 25 százalékra emelését is kilátásba helyezte 300 milliárd dollár értékű kínai importárura. A hírre estek a tőzsdék. Peking nem késett a válasszal.

A globális trendet követve jelentős csökkenéssel, kéthavi mélyponton zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék hétfőn annak nyomán, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi feszültségek gyors kiéleződése lehűtötte a befektetők kockázatvállalási kedvét. 

Nagyot estek az amerikai tőzsdék is, idén a legrosszabb napot zárva: a Dow 2,9, az S&P 3, a Nasdaq 3,5 százalékot veszített, és csökkentek az ázsiai tőzsdék is.

A londoni FTSE-100 mutató 2,47 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,80 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,19 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,30 százalékkal, Madridban pedig 1,35 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,31 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,34 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,93 százalékkal csökkent. 

Világszerte nagy veszteségeket idézett elő már péntek óta a tőzsdéken Donald Trump amerikai elnök bejelentése, miszerint Washington 10 százalékos pótvámot vet ki szeptember elsejétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. 

A legnagyobb veszteségeket a kereskedelmi ellentétek elmélyülésének leginkább kitett ágazatok, a nyersanyagipari és az autóipari szenvedték el, az ágazati mutatók négy százalék körüli gyengülésével.

Az elnök - miután csütörtök délután bejelentette 10 százalékos vámtarifa bevezetését mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai portékára szeptember 1-jétől - aznap este újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja e 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is. 

Ezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások megfeneklenének, vagy túl lassú lenne az előrehaladás. Hszi Csin-ping kínai elnökre utalva Trump leszögezte: "azt hiszem, Hszi elnök is megállapodást akar, de őszintén szólva, nem elég gyors".

Majd hozzáfűzte: "ezt valakinek már régen meg kellett volna tennie Kínával". Amikor az újságírók arról faggatták, hogy mit szól az újabb vámtarifák bevezetésének várható pénzpiaci hatásaihoz, az amerikai elnök közölte: "engem ez egyáltalán nem izgat". 

Kína kénytelen lesz ellenlépéseket tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok ragaszkodik az újabb pótvámok bevezetéséhez - közölte Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.Az amerikai fél nem tartotta magát a két államfő júniusi, oszakai találkozóján született megállapodáshoz - mutatott rá a kínai szóvivő annak kapcsán, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön 10 százalékos vámtarifa bevezetését jelentette be, és akár 25 százalékra emelését is kilátásba helyezte. 

Donald Trump a Twitteren jelentette be a 10 százalékos vámemelést, amely egyébként független a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól.

Mikroblogjában az elnök felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét.

Felpanaszolta azt is, hogy Kína nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiát tartalmú szintetikus fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem.