Energiapolitika és fenntarthatóság: Magyarország az élmezőnyben

Hírek2019. nov. 3.Növekedés.hu

A legfenntarthatóbb energiapolitikával Svájc rendelkezik, míg a sor végén Niger található, eközben Magyarország a világ legfejlettebb országi között kapott helyet a World Energy Council listáján.

World Energy Council összeállított egy 128 országot tartalmazó listát arról, hogy hol milyen mértékben fenntartható az energiapolitika. A pontrendszer és a lista számszerűsíti az energiapolitika biztonságát, az elérhetőséget és megfizethetőséget, valamint a környezetre gyakorolt hatást. 


Svájc energiapolitikája a legfenntarthatóbb, majd következik Svédország és Dánia, utánuk pedig szépen sorban a fejlett gazdaságok.

Magyarország a 19. helyen, a nyugat-európai országok között szerepel a listában, a 16. Csehországot követve és a 23. Szlovákiát előzve.

Érdekes módon Lengyelország csak az 53. helyen szerepel, a régiós társaktól jelentős lemaradást mutatva mind az energia elérhetősége, biztonsága és környezeti fenntarthatósága terén.

Magyarország egyébiránt a három részindex közül az energiabiztonság terén szerepelt a legjobban - 12. hely -, miközben a környezeti fenntarthatóság esetében a 33., az elérhetőség/megfizethetőség terén pedig a 35. helyet szerezte meg.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Oldalán, ITT olvasható.