Oroszország teljesen leállíthatja a gázszállítást az Európai Bizottság elnöke szerint

Hírek2022. nov. 9.MTI, Gebauer Szabolcs, Brüsszel

Az Európai Unió (EU) teljesen felkészült a télre, mindent megtett az energiaellátás biztosítására, intézkedéseinek hatására a gázárak nagyjából kétharmadával csökkentek augusztushoz képest - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a legutóbbi, október végén tartott EU-csúcs eredményeit értékelő vitáján azt mondta, az EU-nak a válságot arra kell használnia, hogy a tiszta, zöld, megújuló energiaforrások kiaknázása felé forduljon.

Szavai szerint ez nemcsak az éghajlatnak tesz jót, hanem az energiabiztonság szavatolása szempontjából is helyes irány egy olyan időszakban, amikor a gáz nehezen elérhető árucikk. A megújuló energiák használata már jövőre 14 milliárd köbméter gázt válthat ki Európában - tette hozzá.Az uniós bizottság elnöke közölte, amíg

az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország 80 százalékkal csökkentette az Európába irányuló gázexportját, az Európai Unió több mint kétszeresére növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az Egyesült Államokból a tavalyi 22 milliárd köbméterről 48 milliárd köbméterre. Ez lehetővé tette az európai gáztárolók 95 százalékos feltöltését. Ezzel párhuzamosan a tagországok 15 százalékkal csökkentették a gázfogyasztásukat - mondta.

Figyelmeztetett arra, hogy a tél végén az Európai Unió a korábbinál nagyobb kihívássokkal szembesülhet. Oroszország teljesen leállíthatja az európai gázellátást. Elképzelhető, hogy a globális LNG-kapacitás nem fog elég gyorsan növekedni ahhoz, hogy pótolja az orosz gázkimaradás okozta a hiányt. Az ázsiai energiafelhasználás növekedése pedig a globális LNG-készletek nagy részét igényelheti, aminek hatására jövő nyáron Európa mintegy 30 milliárd köbméterrel kevesebb gázzal számolhat a tárolók feltöltéséhez - mondta.

Kijelentette: az európai ipar versenyképességét meg kell védeni, és folyamatos hozzáférést kell biztosítani az energiához megfizethető áron.

Az EU ezek érdekében frissítette az állami támogatások ideiglenes válságkezelési keretrendszerét, és megemelte a kis- és közepes vállalkozások, valamint az energiaigényes iparágak támogatásának felső határát. Mindez vonzóvá teszi Európát az ipar számára - húzta alá.