Fontos bejelentést tett Moszkva az orosz gázszállításokról

Hírek2022. dec. 26.Sz.A.

Oroszország ismét szállítana gázt Európába a Jamal vezetéken - jelentette be Alekszandr Noval orosz kormányfő-helyettes. A vezetéken még májusban állította le a gázszállítást a Gazprom.

Moszkva kész arra, hogy folytassa a gázszállításokat Eurüpába a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül.

Alekszandr Novak orosz kormányfő helyettes vasárnap úgy fogalmazott a TASSZ hírügynökség szerint, hogy Oroszország számára az európai piac továbbra is fontos, és mivel a gázhiány kitart, van lehetőség arra, hogy folytassák a szállítást - mondta.

A térképen sárga színnel van jelölve a Jamal vezeték

A térképen sárga színnel van jelölve a Jamal vezeték

Novak hozzátette, hogy idén december elejéig összesen 19,4 milliárd köbméter LNG gázt szállítottak Európába, év végéig ez a mennyiség 21 milliárd köbméterre emelkedik.

Oroszország jelenleg Ukrajnán keresztül és a Déli (Török) Áramlaton szállít gázt Európának, ez a vezeték teljes kapacitáson működik,

Ukrajnán keresztül a szerződésben rögzített mennyiség harmada, napi 42 millió köbméter gáz érkezik Európába. Novak szerint az európai fogyasztóktól folyamatosan érkezik igény a gázszállításokra.

A holland TTF gáz ára az elmúlt egy évben (euró, barchart.com)

A holland TTF gáz ára az elmúlt egy évben (euró, barchart.com)

A Jamal-Európa vezetéken a gázszállítást Moszkva még május elején zárta el, előtte, még március elején a vezeték lengyelországi szakaszán állította le a szállítást. A döntés után jelentősen emelkedtek az európai gázárak.

Németországot is nagyon érzékenyen érintette a Gazprom döntése, amelyet elítélt a német kormány.

A fűtési időszak kezdete óta mennyivel csökkent a gáztározók töltöttségi szintje a kiválasztott EU-s országokban a csúcsponthoz képest

December 19-én az európai gáztározók átlagosan 83,45 százalékban voltak telítettek, ami a csúcspont óta eltelt hónap alatt közel 13 százalékpontos csökkenés. 

A régió országaival összehasonlítva hazánkban csökkent a második legnagyobb mértékben a tárolók telítettsége, több mint 14 százalékponttal. Az apadás üteme a tél előrehaladtával egyre gyorsul.

A nehéz időszak jövő tavasszal kezdődhet, amikor kritikus szintekre csökkenhet a töltöttség, és az orosz földgáz elérhetősége kérdéses lesz. Az Északi Áramlat 1-2 csővezeték az európai földgázfogyasztás 31 százalékát látta el, így kiesése jövőre okozhat jelentős ellátási problémákat.