Ennyivel nőhet az átlagfizetés idén

Hírek2024. szept. 4.Növekedés.hu

Gyógyulóban a magyar gazdaság: a bizalom lehet a kulcs a jövő évi fellendüléshez. Idén az átlagbér 13 százalékkal emelkedhet - fogalmaz az ING Bank elemzése.

Sokak várakozásával ellentétben 2024-ben egyelőre nem sikerült dinamikus növekedési pályára állnia a magyar gazdaságnak. Az ING Bank elemzői szerint a GDP-bővülés 1,5%-os lesz idén, míg az infláció az év végén 5% felett tetőzhet. Ugyanakkor, ha helyreáll a fogyasztói bizalom, 2025-ben eljöhet a várva várt fellendülés.

Bruttó átlagos reálbér (1990. évi árakon számítva, forint)

Az ING várakozásai szerint jövőre 3,6% lehet a gazdasági növekedés mértéke, mely az egyik legmagasabb lehet a régióban.

A legfontosabb gazdasági mutatókat tekintve a magyar gazdaság teljesítménye idén várhatóan elmarad a várakozásoktól.

Az ING Bank elemzői 1,5%-os GDP-növekedést prognosztizálnak 2024-re, mely jelentősen alacsonyabb a 2,2%-os piaci konszenzusnál.

2025-re azonban az idei jelentős bérkiáramlásnak és a tetemes lakossági megtakarításoknak köszönhetően helyreállhat a fogyasztás, és ha a külpiacokon is megélénkül a kereslet az exporttermékeink iránt, a magyar gazdaság növekedése az ING szerint 2025-ben elérheti a 3,6 százalékot.

Háztartások fogyasztási kiadása

Ez az egyik legmagasabb lehet a régiónkban, ráadásul a dinamika a következő évben is fennmaradhat, és 2026-ban már 4,4 százalékos lehet a magyar gazdaság bővülése.

Az ING elemzése elsősorban a fogyasztói bizalom megerősödéséhez, másfelől a külső kereslet megélénküléséhez köti a prognózis teljesülését.

A 2025-ös növekedési fordulatot több kockázati tényező is veszélyezteti. Ezek közül a legfontosabb a fogyasztói bizalom alakulása, amely – rendkívüli süllyedés (közel -50 pont) és lassú emelkedés után – -22 pont körül alakult idén augusztusban. A magyar háztartások fogyasztása – szemben a bérekkel – még nem felel meg a válság előtti trendeknek. Ez tükröződik a kiskereskedelmi forgalomban is. 2024 júniusában még mindig közel 1 százalékos volt az elmaradás a 2021. évi átlagos forgalmi volumenhez képest, vagyis a kimagasló bérnövekedés nem csapódott le a fogyasztásban.

A
fogyasztói bizalmi index egyébként a régiónkban sem mutat lényegesen kedvezőbb képet, ami nem sok
jóval kecsegtet a külső kereslet alakulására nézve.

Fogyasztói bizalmi index (egyenleg) és a politikai ciklus

Jelentős bérkiáramlás és megtakarítások, kedvező kamatkörnyezet ágyazhatnak meg a fogyasztás bővülésének 2025-ben.Az ING Bank számításai szerint az átlagbér közel 13 százalékkal nőhet az idén, ami azt jelenti, hogy a bérek vásárlóereje megközelíti a megélhetési válság előtti trendvonalat.

A szélsőértékekre kevésbé érzékeny, és ezért a valós jövedelemeloszlást jobban tükröző mediánbér bővülése is mintegy 15 százalék lesz, ami arra utal, hogy a növekmény az alsóbb jövedelmi rétegeket is eléri.

Az ING prognózisa szerint a mediánbér felzárkózása az átlagbérhez jövőre is folytatódik, amikor ennek emelkedése 12,5% körül alakulhat - írják a bank elemzői.

Az ING Bank régiós devizapiaci előrejelzései (időszakvégi árfolyam)

Az ING Bank szerint a jövő évi növekedésnek a kamatkörnyezet sem állja majd útját.

Prognózisuk szerint még két kamatvágás lesz az idén, így az alapkamat az év végére 6,25%-ra mérséklődik, 2025-ben pedig összességében további 1 százalékpontos kamatvágás várható.Vélhetően az egész régiónkban csökkennek az alapkamatok a jövő év során, így a forint a hazai kamatvágással együtt is vonzó befektetési célpont marad, a magyar államkötvények pedig megőrizhetik versenyképességüket.

Az ING Bank szerint végül mégis a forint lehet a növekedési fordulat áldozata, amelynek árfolyama 2024 év végére 395 forintra, majd 2025-ben 400 forint fölé gyengülhet az euróval szemben.

A háztartások jövedelmi helyzetét természetesen a foglalkoztatottság is nagyban befolyásolja. A munkanélküliségi ráta az elmúlt öt hónapban folyamatosan javult, és júliusban elérte a 4,2%-os szintet, a foglalkoztatottság pedig 68% felett alakult idén nyáron.

A háztartások bruttó megtakarítási rátája (%)

Ez ugyan az idei év egyik legnagyobb sikere az ING Bank szerint, ám kiemelik: a kedvező adatok hátterében részben az áll, hogy a vállalkozások nem
bocsátották el a dolgozóikat azokban az időszakokban sem, amikor a kereslet megcsappant, és ezért kénytelenek voltak csökkenteni a termelésüket.

A vállalkozások tehát a feszes munkaerőpiaci helyzet miatt inkább kockáztattak, nem engedték el a jól képzett munkavállalóikat, és most arra számítanak, hogy a kereslet jövőre ismét felfuthat.

Ami ugyancsak teret engedhet a jövő évi fogyasztás dinamikus bővülésének, az az európai összevetésben is kiugró hazai megtakarítási ráta, ami historikus összevetésben még sohasem volt olyan magas, mint 2024-ben.