Enyhült a nyersanyaghiány a német iparban

Hírek2023. jún. 7.MTI

Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban májusban, a megkérdezett cégek 35,3 százaléka számolt be nyersanyag-beszerzési problémákról - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adatai szerint egy hónappal korábban, áprilisban ez az arány 39,2 százalék volt.

A nyersanyaghiány enyhülése némi könnyítést jelent a német gyártóknak, miközben a jelenlegi gazdasági helyzet nehézségeivel küzdenek. A német vállalatok így gyorsabban tudják feldolgozni a meglévő rendeléseket, fenntartva ezzel a termelést.

Jelenleg a megkérdezett cégek 4,3 havi termelésnek megfelelő rendelésállománnyal rendelkeznek - ez jóval több, mint a 2,9 hónapos hosszú távú átlag.

A megrendelések visszaesésének tehát még nincs túl nagy hatása" - kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

A német ipar jelenleg két részre oszlik, számos elektromos és elektronikai, gép- és berendezésgyártó, valamint autóipari vállalat továbbra is komoly problémákkal küzd. Ezen iparágak mindegyikében 50 százalék feletti az anyaghiányról beszámoló vállalatok aránya. Különösen a chipek és a félvezető termékek hiányoznak.

Az iparágak többségében azonban mára 20 százalék alá süllyedt a köztes termékek beszerzésével kapcsolatos problémákat bejelentő vállalatok aránya.

Ide tartozik egyebek mellett a vegyipar, ahol a vállalatok 16,9 százaléka számolt be anyaghiányról, a fémtermékeket gyártó vállalatok, ahol ez az arány 15,6 százalék volt, valamint a bútorgyártó cégek, ahol az arány 8,8 százalék volt májusban, míg a papíripari cégek mindössze 2,5 százaléka számolt be anyaghiánnyal kapcsolatos problémákról.