Érdekességek, amelyeket biztosan nem tudott a Fehér Ház alatti titkos bunkerről

Hírek2020. jún. 21.Növekedés.hu

Az amerikai elnökök úgynevezett elnöki bunkere (Presidential Emergency Operations Center) a Fehér Ház keleti szárnya alatt található, kifejezetten vészhelyzetek esetére alakították ki, még a második világháború idején. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás idején biztosan használták. A Business Insider összegyűjtött néhány érdekességet a jelenlegi óvóhelyről és arról az új bunkerről is, ami titokban épül.

Amikor a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéssorozat május 31-én elérte az amerikai fővárost is, Donald Trump elnököt a Fehér Ház földalatti bunkerébe kísérték. Trump elnök ugyan tagadta az AP hírügynökség értesülését, miszerint a biztonsági óvóhelyre vitték a közeli tüntetések miatt, és több forrás szerint is egy órát töltött a bunkerben feleségévél és fiával, Barronnal. Trump erről azonban úgy fogalmazott, hogy a munkatársaival együtt csak „megnézte a bunker állapotát.”

Vészhelyzeti központként épült

A bunker még az 1940-es évek elején épült a második világháború alatt, Franklin D. Roosevelt elnök számára. Douglas Brinkley történész szerint akkoriban egy ilyen óvóhely „abszolút szükséges” volt. Harry Truman elnök, Roosevelt utódja, a Fehér Ház rekonstrukciója során egy bombabiztos óvóhellyé bővítette a bunkert.

Laura Bush egykori first lady erről memoárjában úgy fogalmaz, hogy

a bunkert úgy tervezték, hogy vészhelyzetben parancsnoki központ legyen, televíziókkal, telefonokkal és kommunikációs eszközökkel felszerelve.

Laura Bush a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás idején a Fehér Ház vezető alkalmazottaival együtt ment le az óvóhelyre. George W. Bush akkori elnök épp Floridában volt, de a titkosszolgálati protokoll szerint a közeli családtagokat azonnal le kellett vinniük a bunkerbe. Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárának fotóin látni, hogy az akkori vezetők, például Dick Cheney alelnök, Colin Powell külügyminiszer és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is a bunkerben tartózkodott.

„Egy hatalmas acélajtón keresztül siettem le, amelyek hangos sziszegéssel zárultak be mögöttem, és légmentesen záródtak"

- írta Laura Bush a föld alatti csarnokokról. Miközben a régi, csempézett padlón sétáltak, mennyezetről lelógó csöveket, és mindenféle mechanikus berendezést láttak. Egy kis helyiségbe vitték, ahol egy konferenciaasztal, és egy összecsukható ágy volt. George Bush, aki addigra megérkezett Floridából, végül elutasította, hogy ott töltse az éjszakát.

Nem ez a Fehér Ház egyetlen bunkere 

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás ráébresztette a nemzetbiztonsági tisztviselőket arra, mennyire fontos egy korszerű bunker.

Ronald Kessler a „The Trump White House: Changing the Rules of the Game” című könyv szerzője a The Washington Post-nak azt nyilatkozta, a nemzetbiztonsági személyzet nukleáris támadás esetén a Fehér Ház alkalmazottait és az elnöki családot eredetileg egy távoli helyre evakuálná. De a 2001-es terrortámadások ráébresztették őket, mennyi nehézségbe ütközne elmenekülni Washingtonból, ha az ország támadás alatt állna. Az utak túl zsúfoltak lennének, a helikopterrel menekülés pedig túl kockázatos. Ezért

2010-ben, az Obama-adminisztráció idején megkezdődött egy új bunker kialakítása.

Természetesen mindent megtettek annak érdekében, hogy a projektet titokban tartsák. Azt mondták, az építkezés célja a Fehér Ház infrastruktúrájának cseréje, egy kerítés felállítása, az alvállalkozóknak pedig titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk.

Ronald Kessler, a Trumpról szóló könyv szerzője azt is elmondta a The Washington Post-nak, hogy az új, öt emeletes bunker állítólag parancsnoki központként és lakóhelyként fog majd működni, komoly élelmiszerkészlettel rendelkezik és önálló levegőellátása is lesz. Mindezeken kívül vannak még föld alatti alagutak is, amelyeken keresztül az elnök, a családja és személyzet el tud menekülni a Fehér Házból -  egy esetleges vészhelyzet idején.