Erdogan ismét Budapesten - Háttér

Hírek2023. dec. 18.Növekedés.hu

Idén, immár harmadszor kerül sor magyar-török magas szintű találkozóra. A decemberi egyeztetés alkalmával a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett a török államfő Magyarországra. Emellett, december 15-én a magyar-török modernkori diplomáciai kapcsolatok századik évfordulóját ünnepelhetjük, így ez az évforduló is megerősíti a találkozó fontosságát.

Az egyeztetés során várhatóan a gazdasági, kereskedelmi, védelmi, politikai és kulturális témákat is érintik majd - írja az Oeconomus Intézet elemzése.

A két ország közötti külkereskedelem értéke az elmúlt években tovább nőtt, Törökországból hazánkba érkező import évről évre magasabb: míg 2010-ben 581,8 millió USD értékben érkezett török áru hazánkba, addig 2015-re ez az összeg közel megduplázódott (1 001,50 millió USD), 2020-ra pedig elérte az 1 888,60 millió USD-t.

A Magyarországra érkező import áru között főként gépjárművek, fém alkatrészek, elektronikai berendezések és textil, – valamint ruhaipari termékek szerepelnek. Magyarország járműalkatrészeket, vegyipari termékeket, számítástechnikai és műsorszóró berendezéseket, élelmiszert és fémárut szállít Törökországba. 

A legnagyobb török befektetők Magyarországon az alábbi társaságok:

  • Ekol Logistic Szolgáltató Kft. – fuvarozás;
  • Celebi Ground Handling Hungary Földi Kiszolgáló Kft. – Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi kiszolgálás;
  • Metyx Hungary Kft. – műszaki textilgyártás;
  • Yaris Kabin Hungary Kft. – traktor és földmunkagép kabinok gyártása.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2022-ben rekordot ért el Magyarország és Törökország között, a hazánkban működő török társaságok közel 2200 embert foglalkoztatnak itthon.

Az elmúlt év energiaválsága során még nagyobb hangsúlyt kapott a Török Áramlat földgázvezeték, amelyen keresztül a tavalyi évben Magyarországra 4,8 milliárd köbméternyi gáz érkezett, ezzel a teljes fogyasztás mintegy felét fedezve.  Ennek további biztonságos szállítása érdekében szintén egyeztetéseket tettek a felek.

 Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke (j) egy török autót ajándékoz Orbán Viktor kormányfőnek (b) a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher