Erdogan vezetését mutatják az előzetes adatok

Hírek2023. máj. 14.MTI, Növekedés.hu

Recep Tayyip Erdogan török elnök vezet az előzetes adatok szerint Kemal Kilicdaroglu ellenzéki jelölttel szemben. Az este hétkor kiadott adatok alapján Erdogan 52,3 százalékkal, míg ellenfele 41,82 százalékon állt.

Az előzetes adatok szerint este hétkor Recep Tayyip Erdogan török elnökre adtak le több szavazatot a ma voksoló választópolgárok. A választási részvétel magas, 88 százalékos volt.

Erdogannak eddig ez a legszorosabb választási küzdelme, a választások előtti felmérések fej-fej melletti támogatottságot mutattak.

Erdogan népszerűsége a gazdasági problémák, a magas infláció, a líra gyengülése, és a februári földrengés rossz kezelése, illetve a kiderült építkezési panamák miatt is csökkent.

Ma helyi idő szerint délután 17 órakor (közép-európai idő szerint 16 órakor) bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban a vasárnapi köztársaságielnök- és parlamenti választásokon. A voksolás a török híradások szerint rendbontások nélkül ért véget.

Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje választási kampányrendezvényén Isztambulban 2023. május 13-án.Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje választási kampányrendezvényén Isztambulban 2023. május 13-án. MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) járulhattak az urnákhoz. Azok, akik pontban 17 órakor még sorban álltak, leadhatták szavazatukat.

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke.

Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényen Kocaeliben 2023. április 28-án. Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényen Kocaeliben 2023. április 28-án. MTI/EPA/Erdem Sahin

Erdogannak csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt.

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, míg Ogant az Atya Szövetsége támogatja.

Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak. A parlamenti választás egyfordulós.Az elnök vasárnap napközben egy isztambuli iskolában adta le voksát. A szavazóhelyiségben nyilatkozva azt mondta: a török demokrácia erejének

Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van.

A török hatóságok összesen 64 113 941 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 60 697 843-at belföldön, 3 416 098-at pedig külföldön.

Négymillió 904 672-en először élhetett a voksolás lehetőségével.

A külföldön élő törökök április 27. és május 9. között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein. Május 9-ig 1 817 010 külföldi török élt választójogával, a részvételi arányuk 53,19 százalékos volt - írja az MTI.